Задочен арест за българския журналист от групата на разследващите репортери

...
Задочен арест за българския журналист от групата на разследващите репортери
Коментари Харесай

Русия поиска задочен арест на българския журналист Христо Грозев

Задочен арест за българския публицист от групата на проверяващите кореспонденти Bellingcat Христо Грозев желаеха от следствието в Русия. Той е упрекнат по дело за нелегално прекосяване на границата на Руската федерация. Прокуратурата се обърна към Лефертовския съд на Москва, заяви ТАСС, представен от БГНЕС.

„ В съда постъпиха материали за Христо Грозев, те ще бъдат прегледани в скоро време ", сподели източник от съда.

Максималната присъда по обвиняването за нелегално прекосяване на държавната граница на Русия е до две години отнемане от независимост. През декември 2022 година Христо Грозев бе разгласен от Русия за федерално търсене.

На уеб страницата на съветското вътрешно министерство се посочваше, че той е " търсен по член от Наказателния кодекс ".

Срещу Грозев е формирано наказателно дело за " разпространение на подправени вести за съветската войска ". Това обвиняване бе добавено в съветското законодателство, признато откакто Москва изпрати войски в Украйна през февруари предходната година.

През юли 2022 година съветската разследваща работа ФСБ съобщи, че Грозев е взел участие в интервенция на украинското военно разузнаване за похищение на военни самолети от Русия. Службата твърди, че разкрила двама куриери, които са взели участие в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на съветски водач за похищение на аероплан. Журналистът отхвърля да е забъркан.

Москва жигосах Bellingcat като " нежелана " организация, заявявайки, че тя съставлява опасност за сигурността на страната. Миналата година Bellingcat беше оповестена за " задграничен сътрудник " в Русия.

Откакто Москва изпрати войски в Украйна през февруари, Bellingcat значително се концентрира върху потреблението на материали с отворен източник и обществени медии, с цел да документира хипотетични съветски военни закононарушения.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР