Задават ли се предсрочни избори в Гърция заради името на

...
Задават ли се предсрочни избори в Гърция заради името на
Коментари Харесай

Георгиос Плиос: Малко вероятно е да има референдум по въпроса за името на Македония

Задават ли се предварителни избори в Гърция поради името на Македония? Изминалата седмица бе белязана с огромни митинги, а от опозиционната групировка „ Нова народна власт “ обявиха, че обмислят избор на съмнение към кабинета на Алексис Ципрас, в случай че съглашението сред Атина и Скопие за името не получи поддръжката на съдружния сътрудник на държавното управление – партията „ Независими гърци “.

Социологът от Атинския университет проф. Георгиос Плиос разяснява в предаването „ Събота 150 “, че умората е основен фактор за сегашните по-малобройни митинги и акцентира разбирането на хората, че този дълготраен спор все някак би трябвало да се реши с компромис, който обаче да не визира ползите на Гърция:

" Мисля, че по един или различен метод ще се стигне до решение, тъй като гласовете, които желаят противоположното не са толкоз мощни и към този момент нямат опора - освен в Гърция, само че и в чужбина. Мисля, че тази тактика отслабва. "

Когато в Гърция се зададат изключителни избори нормално те се организират поради външнополитически въпрос, до момента в който референдум се прави по вътрешнополитически проблем, посочи прф. Плиос. " Не считам за действително да се организира референдум по въпрос от външната политика на страната ", добави той.

Запитан могат ли да се чакат по-сериозни разтърсвания в ръководещата коалиция Георгиос Плиос съобщи, че е по-скоро скептично надъхан към сходен вид.

Международната общественост е извънредно съсредоточена да реши 20-годишния спор за името на Македония, сподели проф. Любомир Фръчковски пред " Хоризонт ". Фръчковски е правист и някогашен външен и вътрешен министър на Република Македония.

Проф. Фръчковски счита, че македонският министър председател Зоран Заев е направил исторически крачки – както с контракта за добросъседство с България, по този начин и по въпроса за името, и рецензиите към него - както от левицата, по този начин и от десницата, са спорадични. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР