Задържани са 5 лица, иззети са десетки компютърни конфигурации, мобилни

...
Задържани са 5 лица, иззети са десетки компютърни конфигурации, мобилни
Коментари Харесай

Разбиха престъпна група, мамела с интернет платформи за търговия с финансови инструменти

Задържани са 5 лица, конфискувани са десетки компютърни конфигурации, мобилни телефони и парични средства на стойност над 200 000 евро
Неутрализираха интернационална незаконна група, занимаваща се с измами, свързани с интернет платформи за търговия с финансови принадлежности. При осъществяване на Европейска заповед за следствие, издадена от Федерална Република Германия, под надзора на Софийска градска прокуратура (СГП) в съгласуваност с Евроджъст, от следователи от Следствен отдел при СГП и взаимно с отдел „ Киберпрестъпност “ при Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ на Министерство на вътрешните работи (ГДБОП-МВР), са били осъществени голям брой дейности по следствие и арестувани общо 5 лица.  

Две от тях са арестувани с разпореждане на прокурор в СГП за период до 72 часа, а три са арестувани по реда на ЗМВР за период до 24 часа.

В хода на взаимното следствие с ГДБОП-МВР, Баварския централен офис за гонене на киберпрестъпността при Офиса на основния прокурор в град Бамберг и отдела на престъпната полиция в град Регенсбург е открито, че интернационална проведена незаконна група, занимаваща се с измами, свързани с интернет платформи за търговия с финансови принадлежности, е построила стройна йерархична конструкция, употребявайки голям брой тайни похвати за прикриване на незаконната си активност. Дейността на групата се изразявала в построяването на скрити кол-центрове, чрез които причинителите се свързват с немски жители, показват се за финансови брокери, като им оферират да влагат в разнообразни типове финансови принадлежности, чрез особено основани за задачата подправени уеб платформи.

След осъществена инвестиция  от страна на потърпевшите, персоналният им  профил на платформата бива заличен и всичките им опити да си върнат вложените средства остават без резултат.

В интервала от 11 октомври 2022 година до 2 ноември 2022 година са осъществени дейности по следствие – претършуване и изземване в кол-център в София, девет домашни адреса и три банкови касети, както и разпити на очевидци. Действията са извършени от следователи от Следствен отдел при СГП под надзора и управлението на прокурор в СГП взаимно със чиновници от отдел „ Киберпрестъпност “ при ГДБОП-МВР, немски служители на реда от отдела на престъпната полиция в град Регенсбург и  прокурори от Офиса на основния прокурор в град Бамберг, Германия. Иззети са десетки компютърни конфигурации, мобилни телефони и парични средства на стойност над 200 000 евро, както и други движимости и предмети, имащи отношение към предмета на следствието.

За едно от лицата от групата СГП изиска от Софийски градски съд да наложи запор на коли, банкови сметки и недвижими парцели, за които има доказателства, че са добити със средства от незаконната активност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР