Задължително носене на бодикамери при изпълнение на охранителни дейности от

...
Задължително носене на бодикамери при изпълнение на охранителни дейности от
Коментари Харесай

Нов закон предвижда да има бодикамера за всеки полицай

Задължително носене на бодикамери при осъществяване на охранителни действия от служителите на реда плануват промени в Закона за Министерство на вътрешните работи, импортиран от народни представители на " Продължаваме Промяната - Демократична България ".

Законопроектът планува и наложителното да бъдат оборудвани с видеокамери за мобилно видеонаблюдение колите на Министерство на вътрешните работи и НСО.

Според предлаганите промени при реализиране на дейностите по запазване на публичния ред и обезпечаване сигурността на придвижването по пътищата полицейските органи би трябвало да носят лични видеокамери, по ред избран с директива на министъра на вътрешните работи. Снетите динамични изображения - видеозаписи и аудиозаписи, ще съставляват доказателства за отразените в тях условия за осъществените действия, лицата, за които се подхващат дейности по насила, датата, часа и мястото на реализиране на съответната активност, и на участниците в производството.

Според вносителите предлаганите промени в Закона за Министерство на вътрешните работи са наложителни поради зачестилите случаи на обвинявания в полицейско принуждение, превишаване на полицейските пълномощия и корист с власт. " Тези обвинявания и неналичието на безапелационни доказателства за съпричастието на полицейските чиновници при осъществяване на непозволени дейности или тяхното оневиняване пораждат в обществото чувство за безотговорност, полицейски произвол и затвърждават усещането, че силовите способи и заплашителното държание на служителите на реда са техен жанр и способ на работа ", аргументират предложенията си вносителите.

Предложеният законопроект за изменение и допълнение планува моторните транспортни средства, които употребяват специфичен режим на придвижване, да се оборудват с устройство за мобилно видеонаблюдение, в това число колите на НСО. " Това ще способства за повишение на контрола върху моторните транспортни средства със специфичен режим на придвижване, както и на съблюдаване на разпоредбите за придвижване от всички участници в придвижването ", се споделя в претекстовете на вносителите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР