Зад кулисите се обсъжда изграждането на газопровод Турция-Израел като една

...
Зад кулисите се обсъжда изграждането на газопровод Турция-Израел като една
Коментари Харесай

Обсъждат изграждането на газопровод Израел-Турция като алтернатива за Европа на руските енергийни доставки

Зад кулисите се разисква построяването на газопровод Турция-Израел като една от другите възможности за Европа на съветските енергийни доставки, само че ще са нужни комплицирани маневри, с цел да се реализира каквато и да е договорка, показват държавни и представители на промишлеността на двете страни, оповестява Ройтерс.

Идеята, замислена за първи път преди години, е да се построи подводен водопровод от Турция до най-голямото офшорно находище на природен газ в Израел – " Левиатан ". Газът ще тече към Турция и към южноевропейските съседи, които желаят да диверсифицират доставките си на синьо гориво надалеч от Русия.

През предходната седмица турският президент Реджеп Ердоган сподели, че съдействието в региона на газа е " една от най-важните стъпки, които можем да предприемем дружно за двустранните връзки ", и сподели пред кореспонденти, че е подготвен да изпрати висши министри в Израел, с цел да съживи концепцията за газопровода, която се задържа от години.

Високопоставен турски чиновник уточни за Ройтерс, че договарянията са траяли, откогато израелският президент Исак Херцог посети Анкара по-рано този месец и през идващите месеци може да последват " съответни решения " по отношение на оферти маршрут и участващите организации.

Служителите от енергийната промишленост обаче са по-внимателни, казвайки, че рестриктивните мерки в производството и геополитиката могат да оставят " мъртъв " този проект.

Газовото находище " Левиатан " към този момент доставя Израел, Йордания и Египет. Неговите притежатели - Chevron и израелските компании NewMed Energy и Ratio Oil - възнамеряват да усилят производството от 12 на 21 милиарда кубически метра годишно.

За съпоставяне, Европейският съюз внесе през 2021 година 155 милиарда кубически метра съветски природен газ, покривайки по този метод близо 40% от своето ползване на газ.

Според компанията NewMed Energy огромна част от спомагателния рандеман на газ ще бъде полутечен и изнесен посредством кораби за Европа или за Далечния изток. Главият изпълнителен шеф на NewMed съобщи предишния месец, че Турция също може да се трансформира в дестинация, само че би трябвало да си " заложи кожата " и да се ангажира с построяването на газопровода.

Запитани за договаряния с Турция, сътрудниците на " Левиатан " отхвърлиха коментар. Израелският министър на енергетиката Карине Елхарар сподели пред Ynet News в неделя, че доста съображения към момента не са разисквани, в това число финансирането.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР