Зачитането на териториалната цялост и суверенитета на Украйна е в

...
Зачитането на териториалната цялост и суверенитета на Украйна е в
Коментари Харесай

Украйна няма да приеме мир с цената на загуба на територия или замразен конфликт с Русия

" Зачитането на териториалната целокупност и суверенитета на Украйна е в основата на предстоящ резистентен и обективен мир ", е подчертал Кулеба, представен от организация Ройтерс и БНР.

Китайският посланик е на обиколка в Европа, по време на която ще сондира изискванията за преустановяване на войната в Украйна. През идващите дни Ли Хуей е предстоящ в Москва, Варшава, Берлин и Париж. Китайският специфичен делегат за Украйна Ли Хуей се чака да дойде в петък във Варшава

Изявлението на Дмитро Кулеба идва в отговор на китайския кротичък проект от 24 февруари, съгласно който териториалната целокупност на Украйна би трябвало да бъде непокътната, само че в това време се упорства за скорошно помирение в миг, когато Русия към момента управлява повече от 100 хиляди квадратни километра в Източна и Южна Украйна.

Огневата точка Бахмут още е гореща

Украинските въоръжени сили оповестиха, че през днешния ден са постигнали нов прогрес в тежките сражения покрай град Бахмут в Източна Украйна, именуван от руснаците Авдеевка, и че Русия продължава да изпраща там нови подразделения, в това число десантчици, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Агенцията отбелязва, че това са следващите изказвания от страна на Киев през последната седмица, че съветските сили са били отблъснати обратно в някои региони към Бахмут, на фона на продължаващите от месеци сражения.

" Успешно организираме отбранителна интервенция, контраатакуваме и през този ден наши подразделения напреднаха до 500 метра в някои елементи на Бахмутския фронт ", съобщи по украинската телевизия украинският боен представител Сергий Черевати. Той сподели, че не е видял никакви признаци, че на съветските сили не им доближават муниции, което опонира на изказвания на ръководителя на съветската наемническа група " Вагнер ", която е на предна линия в щурма на Бахмут.

" Врагът се пробва да превземе града по свое убеждение и нанася удари с всички системи и калибри. Не може да става дума за какъвто и да било апетит за снаряди ", съобщи Черевати. " Те придвижват нови подразделения тук (в Бахмут), главно десантчици, в опит да реализират някакъв промеждутъчен триумф ", добави той.

Москва не е коментирала за момента изказванията на Черевати. Руската новинарска организация РИА Новости цитира изказване на министерствтоо на защитата, че съветските сили не престават да се борят за западните елементи на Бахмут.

Агенция Ройтерс прави ангажимента, че не е съумяла да удостовери обстановката на бойното поле посредством самостоятелни източници.

Заместник-министърката на защитата на Украйна Ханна Маляр през вчерашния ден съобщи, че през последните дни силите на Киев са си възвърнали контрола над територии с повърхност към 20 квадратни километра към Бахмут. Днес тя повтори това свое изказване и сподели, че сраженията в града са яростни.

Снимка: БТА

През това време шестима украински блогъри рискуваха да влязат в пандиза поради видеа, които разкриват украински военни позиции и по този начин излагат на риск сигурността.

Украинските секрети служби накараха шестима блогъри да се извинят обществено, откакто разпространиха видеозаписи със пукотевица на системи за противовъздушна защита в Киев, които биха могли да разкрият местоположението на установките, съобщи ДПА.

От оповестените в обществените мрежи фрагменти може да се дефинират позициите на украинските системи за Противовъздушна отбрана.

" Напълно признавам виновността си, апелирам украинския народ за амнистия и давам обещание в никакъв случай повече да не правя сходни дейности ", съобщи един от блогърите във видео, публикувано от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), написа Българска телеграфна агенция.

Украинската войска твърди, че във вторник е прехванала в точния момент всички съветски ракети, изстреляни против Киев. Според медийни известия обаче е била ударена минимум една от наскоро доставените американски системи за Противовъздушна отбрана " Пейтриът ".

Блогърите може да получат присъди от една до осем години затвор по обвиняване в разпространение на военна информация. 

Германия не може да бъде потребна в самодейността за даване на изтребители на Украйна, защото не е в положение да предложи образование на водачи, нито да даде на Киев съответното военно съоръжение, съобщи през днешния ден немският министър на защитата Борис Писториус, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Той сподели това на взаимна конференция с гостуващия в Берлин английски министър на защитата Бен Уолъс.

Снимка: БТА

На срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, Англия разгласи, че работи с Нидерландия за образуване на интернационална коалиция, която да помогне на Украйна да придобие изтребители Ф-16 от своите съдружници.

" Много е значимо да дадем знак на Русия, че като страни ние нямаме метафизичен кардинални възражения против обезпечаването на Украйна на нужните ѝ качества според от обстановката на бойното поле ", уточни от своя страна Бен Уолъс.

" Не можем да играем дейна роля в сходен съюз... тъй като в никакъв случай не сме разполагали с потенциала да организираме образования, нито с нужните пълномощия, нито пък със самолети ", сподели Писториус.

Той добави, че Германия ще продължи да поддържа Украйна, фокусирайки се върху танковете и противовъздушната защита. Това включва изпращането на още муниции и поддръжката на транспортните средства, които Берлин към този момент изпрати на Киев.

На същия конгрес в Рейкявик, където се събраха министър председатели и държавни глави от европейските страни, българският вицепрезидент Илияна Йотова потвърди позицията на страната по отношение на войната против Украйна и поддръжката за суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на страната.

Йотова съобщи българската поддръжка за основаването на Регистър на вредите в Украйна, породени от войната и подписа заключителната декларация на IV Среща на върха на Съвета на Европа, в която се препотвърждават правилата на организацията за народна власт и съблюдаване на човешки права, поддържа се Украйна и се слага акцент върху украинските деца.

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР