Зачестяват инцидентите с блъснати и убити диви животни на автомагистрала

...
Зачестяват инцидентите с блъснати и убити диви животни на автомагистрала
Коментари Харесай

Зачестяват инцидентите с блъснати и убити диви животни на Тракия

Зачестяват случаите с блъснати и убити диви животни на автомагистрала " Тракия ". В рамките единствено на 10 дни диви свине и мечка излязоха на скоростния път, който би трябвало да е предпазен с непрекъсната ограда.

Последният случай е станал на 27-ия километър в посока Пловдив. Мечка се е пробвала да пресече пътя, когато я блъска кола. Животното е починало, пасажерите в колата са невредими.

С Александър Дуцов, ръководител на съдружие за дива природа " Балкани ", обхождаме мястото и елементарно намираме пробива в оградата. „ 94 см е култура в тази дупка и по този начин всяко животно може умерено да мине на 4 крайници през дупката”, уточни той.

Най-старата ни автомагистрала е строена без места за прекосяване на животни. „ Дори да пренебрегнем напълно природозащитния, биологичен подтекст, че умират предпазени животни, едно диво прасе, една сърна или една мечка на автомагистралата е все едно кола се блъска в корав предмет”, уточни Дуцов.

--> По новите автомагистрали се вършат проходи, които пазят и животните, и пътуващите. В някои страни има даже надлези за раци. Единственото място на автомагистрала „ Тракия”, където едрите животни могат да пресекат, е планината над тунел Траянови врата.

„ Тия случаи в някои моменти са съвсем всекидневие. От началото на годината до сегашния миг откраднатата тъй наречените заешка ограда, това е мрежа с променлива геометрия, е 26 км., на всички магистрали”, разяснява инж. Михаил Рашков от АПИ.

От пътната организация дадоха обещание нов оглед и корекция на оградата на мястото на случая с мечката.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР