Забравете за шикозния сеулски квартал Гагнам. На фона на обещанията

...
Забравете за шикозния сеулски квартал Гагнам. На фона на обещанията
Коментари Харесай

Трескави поземлени сделки по укрепената граница на Южна Корея


Забравете за шикозния сеулски квартал Гагнам. На фона на обещанията на Северна Корея да понижи напрежението и да възобнови връзките с южния си комшия, най-горещият пазар за недвижими парцели в Южна Корея сега е около мощно укрепената граница сред двете страни.

Търсенето на недвижими парцели в дребни градчета и едва обитаеми селски области около демилитаризираната зона пораства мощно поради упованията за приток на хора и вложения.

Кан Сон-вок, 37-годишен ортодонт от южнокорейския граничен град Паджу, от средата на март е купил осем обособени имота земя в и към демилитаризираната зона.

Пет е придобил без даже да е стъпвал на тях, употребявайки единствено сателитни фотоси и карти от Гугъл Earth, защото в зоната не е позволен публичен достъп.

Кан споделя, че с подобряването на връзките сред някогашните врагове ползата към покупки е повишен толкоз внезапно, че е трябвало да работи бързо.

" Търсех, откогато през март се появиха новините за среща на върха сред Северна Корея и Съединени американски щати, и изглеждаше, че всички положителни (парцели - бел. прев.) към този момент ги няма. Тогава осъзнах, че пазарът е обзет от тресчица ", споделя той.

Инвестицията му по границата към този момент доближава общо 3 милиарда вона (2,8 милиона долара) за 49 акра (20 хектара) земя.

Бодлива тел и ограничавания

С десетилетия демилитаризираната зона бе напълно различен тип гореща точка, сцена на от време на време смъртоносни военни провокации и смели опити за бягство от Северна Корея.

Зоната, осеяна с постове и опасана с бодлива тел, е основана след Корейската война от 1950-1953 година. Двете Кореи към момента публично не се признават взаимно и механически остават в състояние на война, тъй като тогава спорът завършва с помирение, а не с спокойно съглашение.

Над един милион противопехотни мини са заложени в граничните региони, в това число в демилитаризираната зона и зоната за граждански надзор в Юга, показва Джьон Ин-чьол, специалист по противопехотните мини в National Park Conservation Network.

Макар обаче публичният достъп да е стеснен, земята в радиус 2 км южно от южнокорейската страна на демилитаризираната зона и други гранични региони въпреки всичко може да бъде купувана и записана.

Поземлените покупко-продажби в Паджу, който е врата към селцето на мира на Организация на обединените нации в Панминчжон, скочиха над два пъти през март до 4628 по отношение на февруари, сочат държавни данни. Това е доста над растежа на на по-известни пазари като стилния сеулски квартал Гагнам, където покупко-продажбите са се нараснали единствено с 9 % през същия интервал.

В селището Джандан-мьон, където се намира гара Дорасан - последната жп спирка южно от границата - размерът на покупко-продажби е скочил четирикратно по отношение на предходната година. Цените на земята през същия интервал са се повишили със 17 %.

Ким Йон-сик, брокер на недвижими парцели с 25-годишен опит в Паджу, отбелязва, че измежду притежателите на земи в демилитаризираната зона има такива, които са наследили фермерски земи от предшествениците си от времето преди Корейската война, и някои дълготрайни вложители.

" Офертите надминават по брой предлагането и постоянно виждам по какъв начин продавачи анулират предварителните контракти. Толкова е напечено ", споделя той.

Железопътни линии и строителство

Скокът на интензивността по границата не се лимитира до Южна Корея или единствено до недвижимите парцели.

В североизточния китайски град Дандун вложителите в недвижими парцели подвигат цените и даже демонстрират интерес към покупки в Северна Корея.

При историческата междукорейска среща на върха в Панминчжон предишния месец севернокорейският водач Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин дадоха обещание още веднъж да свържат железопътните линии и пътищата по границата и да трансфорат демилитаризираната зона в " зона на мира ".

Китай и Южна Корея се съгласиха, в случай че Северна Корея изцяло се откаже от нуклеарната си стратегия, да й окажат и икономическа помощ. Това може да стартира с железопътни планове, свързващи Китай и Южна Корея през Северна Корея.

Акциите на южнокорейските железопътни и строителни компании като Hyundai Rotem и Seoam Machinery Industry Co. скочиха на фона на очакванията за такива планове.

Напразни очаквания?

Южна Корея обаче и преди е била очевидец на сходно вдъхновение.

Цените на пограничните недвижими парцели скочиха, когато някогашният президент Но Му-хьон се срещна със севернокорейския водач Ким Чeн-ир през 2007 година. След това цените се сринаха с утежняването на връзките, когато дясното държавно управление на И Мун-бак пое властта година по-късно.

" За миналите седем десетилетия двете Кореи поеха по радикално разнообразни пътища ", споделя Дже Сун-хо, професор по право в сеулския университет " Чун Ян ".

" Дерегулирането на граничните зони няма да бъде бърз и равномерен развой, даже в случай че има икономическо отваряне на Северна Корея ", предвижда той.

Голяма част от земята в демилитаризираната зона евентуално ще остане под ограничаващ режим за всякакво развиване за консервацията й, което е голям риск за вложителите, добавя специалистът.

Въпреки това има огромни очаквания поради плануваната среща на Ким с американския президент Доналд Тръмп в Сингапур идния месец след неотдавнашната среща на севернокорейския водач с Мун и двете му пътувания до Китай за срещи с президента Си Цзинпин. (Северна Корея заплаши, че срещата на върха сред Ким Чен-ун и Доналд Тръмп, планувана за 12 юни в Сингапур може и да не се състои - бел. ред.)

" Твърдо имам вяра, че този път Северна Корея ще се стреми към отворена стопанска система като Виетнам. Ким Чен-ун нямаше да върви на никое място и да посещава два пъти Китай, в случай че блъфираше ", уверен е Кан.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР