Забраната за внос на руски петрол у нас, която влезе

...
Забраната за внос на руски петрол у нас, която влезе
Коментари Харесай

Икономист: Изключително комфортна дерогация, която доведе до големи печалби за Лукойл

Забраната за импорт на съветски нефт у нас, която влезе в действие публично от 1 март 2024 година, няма да има огромен резултат, тъй като пазарите се стабилизираха. Това съобщи в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "  Калоян Стайков, основен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

По думите му огромният риск, който е съществувал през миналите години е бил обвързван със сигурността на доставките: " Риск, който виждаме, че съвсем изчезна. Голямата въпросителна, която от " Лукойл " представяха беше обезпечаването на доставки от източници, разнообразни от Русия ".

Според Калоян Стайков отстъпката, която беше направена към " Лукойл " е траяла много дълго време: " Търсихме различен и уравновесен метод, което се оказа извънредно удобна дерогация, изключение, което докара до извънредно огромни облаги за компанията, които не се трансформираха в доходи за бюджета или по-ниски цени за горивата за потребителите ", обърна внимание той.

Според него не би трябвало да има разстройства, в случай че не се стигне до някаква нова ескалация при военните спорове.

Възможността за ускорение на прехода към зелена сила

" Сектор горива и превоз обичайно изостава от всевъзможни типове зелени цели. Такива първо се постановиха при производството на електрическа и топлинна сила, а по-късно и в промишлеността. Транспортът остава някак си настрана от този развой. Не се виждат някакви съществени тласъци в тази посока. Цените на горивата са относително ниски, което основава и спомагателен тласък да не се минава и да не се търсят други възможности на тези горива. Доста производители на коли с мотори с вътрешно горене също се съпротивляват против тази наклонност ", означи Калоян Стайков.

Той обърна внимание, че наклонността при хибридните коли е по-стабилна, в сравнение с при електрическите коли: " Нещо е сбъркано в цялостната политика. Още не е открит метод и инструмент към производителите, търговците и потребителите, който да стимулиза зеления преход ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР