Заболяването Сечене по разсада“ засяга всички зеленчукови разсади, както и

...
Заболяването Сечене по разсада“ засяга всички зеленчукови разсади, както и
Коментари Харесай

Забравете за сеченето по разсада с РИВАЛ

Заболяването „ Сечене по разсада “ визира всички зеленчукови разсади, както и разсадите на украсните култури. Съществуват два типа сечене - лъжливо и същинско. Лъжливото се предизвиква от високи температури и прегряване на повърхностния почвен пласт. След изскубването на растението се открива, че под повредата стъблото е крепко.

Виновници за същинското сечене са почвените гъбни патогени Pythium, Rhizoctonia, Phytophthora. Те могат да обиден както семената, по този начин и подрастващите растения. В резултат на това може да се получи оредяване на лехите. При нахлуване на младите растения се следи поява на мокро леке с пръстеновидна форма, водещо до гниене на тъканта. Засегнатите поници увяхват и падат като посечени, откъдето идва името на заболяването.

Решение на казуса е фунгицидът РИВАЛ. Той се предлага от  единствения в България производител на артикули за растителна отбрана „ Агрия “ АД.

РИВАЛ е систематичен фунгицид, който се поема от корена и се придвижва по надземните елементи на растението. По този метод се обезпечава цялостната му отбрана и се подсигурява здрава годишна продукция. Продуктът е регистриран за отнасяне на домати и цветя в оранжерии при следните дози:

-Домати в оранжерии: против сечене по разсада (Phytophtora spp.; Pythium spp.). Прилага се посредством еднократно инкорпориране (смесване) в почвата/субстрата преди засяване/засаждане в доза 300 мл/продукт в 10-20 л вода за 1 м3 почва/субстрат. Може да се внесе и посредством поливане по време на засяване/засаждане или незабавно по-късно в доза 5 мл/продукт в 3-5 л вода, като разтвора е за 1 квадратен метър. При поливане се ползва до 3 пъти в сезон през 7-10 дни.

-Цветя в оранжерии: против сечене по разсада (Phytophtora spp.; Pythium spp.). Прилага се посредством еднократно инкорпориране (смесване) в почвата/субстрата преди засяване/засаждане в доза 300 мл/продукт в 10-20 л вода за 1 м3 почва/субстрат. Другият вид е посредством поливане по време засяване/засаждане или по-късно, като дозата е 10 мл/продукт в 3-5 л вода за 1 квадратен метър. При поливане са ползва до 2 пъти в сезон, в период през 14-21 дни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР