Заболеваемостта е още висока, а в Западна Европа се вихри

...
Заболеваемостта е още висока, а в Западна Европа се вихри
Коментари Харесай

Витанов: Задържим ли под 1000 случая на ден, вероятността да се справим с модифицирания Омикрон е много голяма

Заболеваемостта е още висока, а в Западна Европа се вихри нов вид на Омикрона. Това са фактори говорещи срещу бързата анулация. Това написа във Facebook профила си математикът проф. Николай Витанов.

Малко за по-заразния вид на Омикрона, който се популяризира в Западна Европа. Картите ни тук не са положителни. Нита имунизацията е обхванала по-голямата част от популацията, нита инатът е намалял. Държите го постоянен, броят на случаите спада и пада под 1500 и продължава да пада към 1000 и по-малко дневно. Дифузното разпространяване на Омикрона угасва. Новият вид на Омикрона не съумява да го възпламени още веднъж (основен сценарий) или го възпламенява, само че не съумява да го разгори (и това е възможно) и по този начин минаваме нагледно казано метър без мощно повишение на броя нови случаи дневно.

Базовото репродуктивно число през днешния ден е 0.96. Под 1 е, значи обсегът на болестта продължава да се свива. Това е добре.

Здравната система продължава да се разтоварва. Няма супер пожар. Броят на новите случаи продължава да спада. Това е добре. Под 1500 случая дневно дифузното разпространяване почва да изчезва. Почти сме там. Задържим ли под 1000 случая дневно, вероятността да се оправим с модифицирания Омикрон е доста огромна.

Няма претъпкан и лечебни заведения. Продължават да се освобождават кревати, които се трансферират за други потребности. Няма безпорядък, няма претъпкани лечебни заведения.

Няма цялостен локдаун. Няма и да има. Има периоди за рухване на зеления документ.

Пристигащите украинци не подвигат заболеваемостта. Знаете горната граница - до 100 000 украинци идващи на месец няма да повлияят значително на заболеваемостта, в смисъл да извърнат тренда на спад.

Този вид на Омикрона няма да провокира второстепенен пик.

Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост областите около Гърция стоят добре. Защото Омикронът навлезе през Гърция и от Благоевград подпали София и Западна България. Модифицираният Омикрон ще се опита да направи същото.

С което ще дестабилизираме сюжета на всеобщо разпространяване на модифицирания Омикрон в България.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР