Зъбите са необходими на животните, за да раздробяват храната, но

...
Зъбите са необходими на животните, за да раздробяват храната, но
Коментари Харесай

Животните, които оцеляват и без зъби

Зъбите са нужни на животните, с цел да раздробяват храната, само че някои от тях добре се оправят и без тях или с малко количество зъби. На процедура количеството и устройството на зъбите на животните са директно свързани с храната, която те употребяват. Понякога роговите пластини заместват зъбите.

Мравоядът да вземем за пример няма безусловно никакви зъби. Долната челюст на това животно с другоземен тип е издължена и тънка. Мравоядът похапва термити и мравки, които съумява да хване с извънредно дългия си леплив език. За да раздроби храната, мравоядът не употребява зъбите си - за тази цел стомахът му е екипиран с доста мощни мускули, които безусловно премазват насекомите.

 Мравояд

Китът също няма зъби - за сметка на това има рогови пластини, които са с друга дължина според от разположението си в устата на морския колос. С помощта на роговите пластини китът съумява да прецеди водата, с цел да може в устата му да останат дребни морски създания, подобаващи за неговия корем.

Древните костенурки, живели на планетата ни преди хиляди години, са имали зъби, само че актуалните костенурки са изцяло лишени от тях. Вместо зъби морските и сухоземните костенурки имат пластини във тип на човка. Челюстите на костенурките са извънредно мощни и макар неналичието на зъби даже костенурка с размер на корубата към 20 см може с лекост да отхапе човешки пръст.

 Кит

Панголинът също няма зъби, тъй като не му се постанова да сдъвква храната си. Панголинът има език, който е дълъг към 25 см, и с него хващат храната си, а по-късно съумяват да я вкарат допустимо най-дълбоко в гърлото си. Панголинът се храни с мравки и други типове дребни инсекти.

Индонезийският земеровещ плъх е талантлив от природата единствено с четири зъба, при което нито един от тях няма корен. Зъбите на земеровещия плъх му служат, с цел да хваща с тях крепко едри червеи - това е единствената храна на съвсем беззъбия гризач, живеещ в Индонезия.

 Уомбат

Австралийският воден плъх, както и вомбатът, който също живее в Австралия, имат единствено по 12 зъба в устата си - това им е изцяло задоволително, с цел да сдъвкват храната си. Липсата на доста зъби обаче не ги прави по никакъв начин безобидни - те имат мощни челюсти и с лекост могат да нанесат съществено захапване.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР