Забелязвате ли спад в имунитета, настроението и нарушения в съня

...
Забелязвате ли спад в имунитета, настроението и нарушения в съня
Коментари Харесай

Витаминът, който не трябва да забравяте тази зима

Забелязвате ли спад в имунитета, настроението и нарушавания в съня през зимните месеци? Тези промени са свързани с неналичието на светлина, само че има метод да бъдат коригирани…

Климатичните промени през зимните месеци са тестване за тялото – настинките, гриповете и други респираторни болести зачестяват, защото сухият въздух натоварва дишането, а ниските температури потискат имунната система. Най-предизвикателен за здравето е дефицитът на светлина, в резултат на който се развива недостиг на витамин D. Дефицитът се следи при страдащите от сезонна меланхолия, автоимунни болести и остеопороза. Статистики сочат, че почти 1 милиард души са наранени от тежък недостиг на витамин D, а към 50% от международното население има равнища, които са леко намалени.

Как да одобряваме витамин D?
Добавките с витамин D са широко-достъпни, само че е малко известно по какъв начин да се одобряват съгласно свойствата на витамина. Витамин D принадлежи към групата на мастно-разтворимите витамини – за оптимално асимилиране е належащо да се приема с лой. За да може тялото да метаболизира витамин D, е необходим съответен банкет на магнезий, който е ко-фактор в активацията му. Тъй като една от главните функционалности на витамин D е да обезпечи съответни равнища на калций в кръвта, би трябвало да се приема в допълнение с витамин K2MK4, който контролира отлагането на калция в костите, вместо меките тъкани и артериите.

 



Терапия със светлина

Въпреки че има светлина през зимата, заради наклона на земната ос, слънчевите лъчи падат под по-малък ъгъл, което усилва площта, по която се популяризират, за сметка на интензитета на светлината. Витамин D се синтезира в кожата при излагане на UVB спектъра на светлината, като по-голям дял от него е блокиран от атмосферата на Земята при рухването на косите зимни лъчи. Някои солариуми, както и витамин D лампите, дават UVB излъчване. Според проучване извършено върху страдащи от сезонна меланхолия, лечението с цялостен набор ярка светлина показва статистически важен антидепресивен резултат. 



Витамин D в диетата

Исторически, хората населяващи арктичните зони са си набавяли витамин D посредством диетата. Животинските артикули съдържат формаta на витамин D, известна като холекалциферол, която е по-лесна за асимилиране от растителните форми. Най-богата е мазнината на студеноводните риби, млякото от пасищно отглеждани животни, както и яйцата на птици отглеждани навън. 

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР