Забележителен творец, интелектуалец и гражданин, Борис Денев (1883 – 1969)

...
Забележителен творец, интелектуалец и гражданин, Борис Денев (1883 – 1969)
Коментари Харесай

Забравеният художник от Търновград - Борис Денев

Забележителен  създател, интелектуалец и жител, Борис Денев (1883 – 1969) е високо скъп и почитан за приноса му към националната ни просвета. Преди 109 години за първи път в София са показани няколко негови пейзажа. Един самообразован художник от Велико Търново, изобразяване, взе участие в изложбата на сдружение " Съвременно изкуство ". Окуражен от оценката на своите сътрудници и на ценителите, през 1909 година той урежда първата си независима галерия. Със средствата от продадените картини отпътува да учи в Мюнхенската художествена академия. Прекъсва образованието си, с цел да отиде на фронта като санитар-доброволец по време на Балканската война.

 Следва интервал на бурни събития за България, в продължение на 10 години той е боен художник към щаба на армията, само че наред с военната тема развива творчеството си като многостранен живописец, основава стотици пейзажи, портрети и композиции с исторически и древен сюжети.

 Приживе провежда 25 независими изложения, членува интензивно в сдружение " Родно изкуство " и взе участие в организирането на няколко наши изложения в чужбина, в това число като комисар на българския павилион на Венецианското биенале през 1942 година. Картините на Борис Денев са оценени от най-сериозните имена в българското изкуствознание и рецензия, които имат и забележки към стила му или съответни творби, само че в едно са единомислещи – той е родѐн художник, чийто гений се откроява на първо място в региона на пейзажа.

*Картините са оразмерени по отношение на уеб стандартите.

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР