Забавянето на доставките възпрепятства усилията на Европа да запълни хранилищата

...
Забавянето на доставките възпрепятства усилията на Европа да запълни хранилищата
Коментари Харесай

Шефът на МАЕ предупреди Европа да се готви за пълно спиране на руския газ

Забавянето на доставките попречва напъните на Европа да запълни хранилищата Мерките, подхванати от европейските страни за понижаване на потреблението на газ, като възобновяване на работата на въглищните електроцентрали са оправдани от мащаба на рецесията Руският газ към момента се доставя през Украйна, само че с понижени количества, а тръбопроводът " Северен поток 1 " работи единствено с към 40% от потенциала си
Ръководителят на Международната организация по енергетиката (МАЕ) Фатих Бирол съобщи в изявление за Financial Times, че решението на Русия да понижи доставките на газ за Европа през миналата седмица може да е предвестител на по-нататъшни съкращения, защото Москва се пробва да придобие " въздействие " по време на войната си с Украйна.

" Европа би трябвало да е подготвена, ако съветският газ бъде изцяло спрян ", сподели Бирол пред английската медия. " Колкото повече се приближаваме към зимата, толкоз повече разбираме желанията на Русия. Смятам, че съкращенията са ориентирани към това да се избегне запълването на хранилищата в Европа и да се усили въздействието на Русия през зимните месеци ".

Реклама
Бирол съобщи, че ограниченията, подхванати от европейските страни за понижаване на потреблението на газ, като възобновяване на работата на въглищните електроцентрали са оправдани от мащаба на рецесията, макар опасенията за увеличение на въглеродните излъчвания. Той също по този начин добави, че увеличението на производството на електрическа енергия от въглища е " краткотрайно " и ще помогне да се запазят доставките на газ за отопление през зимата, както и че спомагателните излъчвания от изгарянето на въглища ще бъдат обезщетени с ускорение на проектите на Европа да понижи зависимостта си от вноса на изкопаеми горива и да построи потенциал за произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници. Бирол обаче предизвести, че ограниченията, подхванати до момента, евентуално не са задоволителни, в случай че съветският експорт бъде изцяло преустановен, и съобщи, че страните би трябвало да създадат всичко допустимо, с цел да запазят доставките си в този момент и да подсигуряват, че складовете могат да бъдат запълнени преди зимните месеци.

" Вярвам, че с наближаването на зимата държавните управления в Европа ще подхващат от ден на ден и по-задълбочени ограничения във връзка с търсенето ", сподели Бирол и добави, че в случай че Русия понижи износа си още, съществува действителна опция за въвеждане на ограничавания в подаването на газ.
Намалени доставки
Преди началото на военните дейности в Украйна Европейски Съюз разчиташе на съветския газ за до 40% от потребностите си. Според консултантската компания ICIS за последните няколко месеца Европа е понижила зависимостта си от съветския газ до към 20 % от общите доставки, само че към този момент е употребила множеството благоприятни условия за диверсификация, като да вземем за пример полутечен природен газ.

Руският газ към момента се доставя през Украйна, само че с понижени количества, а тръбопроводът " Северен поток 1 " работи единствено с към 40% от потенциала си. Според Москва западните наказания попречват ремонтните действия по тръбопровода и предложи газопроводът " Северен поток 2 " да бъде пуснат в деяние, с цел да се компенсират понижените количества, само че това няма по какъв начин да стане. Германският министър на стопанската система Роберт Хабек съобщи, че понижените доставки са равносилни на икономическа офанзива и са част от проекта на съветския президент Владимир Путин за всяване на боязън, написа Reuters.
Реклама
" Това е ново измерение ", съобщи Хабек. " Не може да се допусне тази тактика да успее ".

Забавянето на доставките попречва напъните на Европа да запълни хранилищата, които в този момент са цялостни на към 55%, с цел да се реализира задачата за целия Европейски Съюз от 80% до октомври и 90% до ноември - равнище, което би помогнало на Европейски Съюз да изкара зимата, в случай че доставките бъдат нарушени в допълнение.

Европейски страни, измежду които са Австрия, Дания, Германия и Нидерландия, към този момент задействаха първия стадий на ранно предизвестие от триетапен проект за справяне с рецесията в доставките на газ. Швеция, където природният газ съставлява 3% от потреблението на сила през 2020 година, също се причисли към другите европейски страни, като задейства първия стадий от своя проект за битка с енергийната рецесия. Във вторник държавното управление на Италия разгласи първични ограничения за увеличение на газовите ресурси, откакто енергийната компания Eni заяви за спад на доставките от Русия в продължение на повече от седмица.
Увеличение на потреблението на въглища
В края на предходната седмица, в това число евентуално включване на въглищни електроцентрали за произвеждане на сила. Други европейски страни, като Полша и България, към този момент обявиха, че ще продължат да употребяват въглища, с цел да подсигуряват стабилността на енергийната си система.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Енергетика 3 Енергетика Реклама
" За да се понижи потреблението на газ, за производството на електрическа енергия би трябвало да се употребява по-малко газ. Вместо това ще би трябвало да се употребяват повече електроцентрали, работещи с въглища ", се споделя в изказване на немското министерство на стопанската система от неделя. В момента въглищата са вторият максимален източник на електрическа енергия в Германия, написа EUobserver. Решението, което последва формалния апел от предходната седмица към фамилиите и предприятия да пестят сила, беше несъмнено от министъра на стопанската система Роберт Хабек като " горчиво ", само че " належащо " за понижаване на потреблението на газ. Въпреки това в понеделник немското държавно управление съобщи, че остава ангажирано с последователното прекъсване на потреблението на въглища до 2030 година
Свързани публикации Аварии, поправки, ограничавания - какво подклажда енергийната рецесия в Европа 22 юни 2022, 09:30 Напрежение сред Европейски Съюз и Русия, откакто Литва ограничи жп преноса от и до Калининград 21 юни 2022, 15:11 Европейската стопанска система се бори с изострен енергиен потрес 21 юни 2022, 09:35 Германия и Австрия отварят спрени ТЕЦ-овете поради шантажа на Русия с газа 20 юни 2022, 13:57 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР