Забавяне на развитието на децата се наблюдава в 20% от

...
Забавяне на развитието на децата се наблюдава в 20% от
Коментари Харесай

Забавяне на развитието на децата се наблюдава в 20% от случаите при майки с КОВИД

" Забавяне на развиването на децата се следи в 20% от случаите при майки, които са се заразили с ковид по време на бременността, защото инфекцията предизвиква нарушаване на кръвообращението на плацентата ". Това съобщи пред съветски медии Александър Горелов, член-кореспондент на Руската академия на науките и заместител шеф по научната работа в Централния проучвателен институт по епидемиология в Москва.

" Доказано е, че коронавирусът предизвиква промени в плацентата. Когато дамата се болести с ковид по време на бременността, плацентарната циркулация се нарушава. В резултат на това се доставя по-малко О2 и може да се стигне до закъснение на развиването на детето. Изоставането в умственото и физическото развиване на такива деца е изцяло ясно в 20% от случаите ", споделя той.

Горелов съобщи, че в случай че обърнете внимание на този проблем в точния момент и детето се подложи на рехабилитация, тези последствия могат да бъдат смекчени.

Според експерта синдромът на Кавазаки е най-честото затруднение при дребни деца, които са преболедували COVID-19.

" Най-опасен за децата до четиригодишна възраст е мултисистемният инфекциозен синдром, когато са наранени няколко органа и системи, а първичното заболяване протича по-често неусетно в фамилните огнища на ковид. Детето не наподобява да е било болно, само че след две-три седмици температурата му се покачва до 39-40 градуса и се засягат няколко органа и системи, което може да докара до интензивно лекуване ", добавя експертът по инфекциозни заболявания.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР