За замърсяването с пластмаса в океаните се говори все по-усилено

...
За замърсяването с пластмаса в океаните се говори все по-усилено
Коментари Харесай

Микропластмасата в океаните като преносител на вируси и зарази

За замърсяването с пластмаса в океаните се приказва все по-усилено в последните години, тъй като то става все по-сериозен проблем. Според ново изследване, извършено от британския National Oceanography Centre, единствено в Атлантическия океан сега плуват сред 12 и 21 милиона тона дребни, пластмасови частици .
 Микропластмасата, съществуването й в храната и какво количество гълтаме за седмица
Всяка седмица изяждаме пластмаса, колкото една кредитна карта

Врагът на нашата маса

Този извод е въз основата на проучването на горните 200 метра от океана, от което се преценя цялостния размер на замърсяването - към 7000 частици на пространствен метър вода . Най-голямата част от тях са всевъзможни опаковки, направени от пластмасови полимери, предава.

На фона на все по-притеснителните размери на замърсяването не стопират и изследванията за това по какъв начин то се отразява на всички нас. Според ново, извършено в University of Exeter`s Global Systems Institute, замърсяването с пластмаса в океаните може да докара до разпространяването на смъртоносни заболявани по хранителната верига посредством разнообразни морски блага, като миди и стриди да вземем за пример.
 Снимка 493051

Частиците микропластмаса с величина по-малка от 5 мм могат да служат за преместване на дълги дистанции на патогени от хора и животни , както и за разпространяване на бактерии в нови зони.

Тези частици също по този начин предизвикват образуването на биофилми - общественост от микроби, в това число патогени, които образуват тъничък пласт на повърхността на водата. Животът в сходна среда е извънредно удобен за микробите и те даже могат да станат по-заразни, в сравнение с са кардинално.

Marine Plastic Pollution spreading fatal diseases into the food chain through farmed seafoods such as mussels and oysters
— Jorge Casado (@casadojor)
А когато мекотели като миди и стриди ги обхванат, също става евентуални носители на болести. Това може да докара освен до преобразяване на морската храна в евентуална заплаха за здравето ни, само че и до изтриване на цели популации на мекотели в някои райони.

Предишно изследване потвърждава, че в регионите със замърсяване от микропластмаса във водата има сред 100 и 5000 пъти по-висока централизация на антимикробни бактерии. А тяхното съществуване приказва за антимикробна устойчивост - положение, при което микробите се приспособяват към антибактериалните медикаменти и химикали, предава.
 Снимка 493053

Въпреки огромното количество частици микропластмаса в Средиземно море, откривателите откриват относително дребен брой от тях в морските мекотели. Не същото обаче може да се каже за региона на Китай, където в една мида може да има цели 57 частици.

Изследователи от университетите в Куинсленд (Австралия) и Екзетър (Великобритания) си вършат опит, с който потвърждават, че във всички проби от морски блага, които закупуват от пазара, има съществуване на микропластмаса - в стриди, скариди, раци, калмари и сардини , като при последните е най-вече, предава.
 Микропластмасата, абсорбирането й от растенията и в кои плодове и зеленчуци се съдържа
Микропластмасата към този момент е и в плодовете, и в зеленчуците

Още един директен път до организма ни

Междувременно от Университета в Аризона напомнят предизвестието, че частиците микропластмаса, попаднали в човешкия организъм, могат да доближат до бъбреците, черния дроб и белите дробове и да докара до неплодородие или развиването на онкологични болести.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР