За закуска, обяд или вечеря - милинките са подходящи за

...
За закуска, обяд или вечеря - милинките са подходящи за
Коментари Харесай

Бухнали Милинки

За закуска, обяд или вечеря - милинките са подобаващи за всяко едно хранене

Необходими Продукти

● брашно - 530 г + за доизмесване
● квас - 15 г жива
● суроватка - 300 мл (или прясно мляко)
● олио - 40 мл
● краве масло - 10 г
● захар - 5 г
● сол - 5 - 8 г
● сирене - 125 г или на усет
● вода - 100 мл. за омекотяване на сиренето

Заливка


● олио - 60 мл
● краве масло - 40 г
● брашно - 1 с.л. с дребен връх

Начин на подготвяне

Натрошете маята при суроватката, прибавете захарта и разбъркайте.

Пресейте брашното в купа, смесете със солта и направете кладенче, в което сипете течността с маята (без да чакате да шупва) и двата типа лой. От маслото заделете малко за намазване на тавата.

Омесете безпрепятствено тесто, прехвърлете го на набрашнен плот и си поръсвайте още брашно, до момента в който спре да лепне.

За да бухнат добре и бъдат пухкави и меки милинките, се постарайте да не вършиме тестото твърдо от прекалено прибавяне на брашно, а търпеливо месете и по този начин ще получите нужната гладкост и разтегливост.

Късайте топчета от тестото, малко по-големи от орех, и ги подреждайте в намазнената тава - на малко разстояние или напълно леко докосващи се.

При мен тавата е квадратна 24/24 см, не по-голяма, с цел да бухват нагоре милинките, а не да се разливат у стават плоски. При кръгла тава диаметърът да не е повече от 28-30 см.

Полейте топчетата с първа заливка от 100 мл вода с натрошено в нея сирене. С кухненска четка разнесете отмерено сместа. Хубаво е да се употребява по-меко и мазно сиренце, в моя случай е домашно овче сирене.

Покрийте тавата с чиста забрадка или фолио, само че тъй че да не допира милинките и те да имат пространство да бухват на воля.

Оставете в топло помещение за към час, с цел да се навдигнат - бързо ще втасат и станат необикновено пухкави, в случай че сложите тавата върху включен нагревател или в леко загрята на 50°C фурна.

За втората заливка загрейте олиото и маслото, намалете огъня и сипете брашното. Разбъркайте за малко и оставете настрани, с цел да поизстине леко.

През това време си загрейте фурната до 180 градуса.

Намажете щедро със заливката благодарение на кухненска четка. Във улейчетата сред милинките би трябвало да има дребни локвички от мазнината. Тук би трябвало да забравим за диетите, само че какво да се прави:)

Печете 30 минути бухналите милинки или до златист тен.

Поднесете топли бухнали милинки за закуска.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР