За втора поредна година церемонията по връчването на наградите не

...
За втора поредна година церемонията по връчването на наградите не
Коментари Харесай

Икар 2021: Емоции, вълнения и много победители, Кои са те?

За втора поредна година церемонията по връчването на премиите не съумя да се организира на 27 март – Деня на театъра, поради следващия локдаун. Тя беше отсрочена за 11 май и този път съумя да се случи пред аудитория при 50% потенциал в Народния спектакъл. С нея беше маркирана и 100-годишнината на Съюза на артистите в България.

Изключително прочувствена беше церемонията освен тъй като се случи единствено ден откакто ни напусна артиста Иван Налбантов, само че и тъй като премията за повсеместен принос към българския спектакъл посмъртно бе присъдена на изключителната. Едва ли имаше човек в залата, който да не се просълзи сега, в който бяха излъчени нейни фрагменти. Както и в този, в който статуетката беше призната от нейните внуци – Сава и Матео.



Преди това кметът на София Йорданка Фъндъкова излезе на сцената, с цел да връчи премията за извънреден принос в музиката на Михаил Белчев.



Но и необятни усмивки не липсваха още от първите минути, тъй като начало на вечерта даде с новата си ария „ Само споко “. Той имаше и достойнството да я закрие с „ Браво “.

Големият победител на вечерта беше спектакълът „ Боклук “ по текст на актрисата Елена Телбис и постановка на Ивайло Христов. Той бе отличен в категорията за театър на годината, както и за драматургичен текст. „ Боклук “ завоюва и една от двете специфични награди на публиката, която за втора поредна година гласоподава онлайн за обичаното си зрелище.

„ Синът “ по Флориан Зелер пък донесе статуетка „ Икар “ за постановка на Диана Добрева, която беше извънредно разчувствана, тъй като тя й бе връчена персонално от изключителния цигулар Васко Василев. Именно неговата поява на сцената в компанията на певицата Керана беше едно от най-красивите осъществявания по време на церемонията.



Керана представи своя авторска ария, основана особено за Икарите, която беше изпълнена тъкмо преди на екрана да се появят всички тези невероятни актьори, с които се разделихме през последната година и половина. Момент, в който даже и водещият Александър Кадиев не съумя да скрие сълзите си.

През останалото време обаче той се постара да поддържа положителното въодушевление в залата и шеговито подканяше спечелилите да бъдат по-кратки в благодарствените си речи. Точно такива бяха и тези на Ирини Жамбонас, която завоюва конкуренцията за водеща женска роля за Марта в „ Кой се бои от Вирджиния Улф “ от Едуард Олби, до момента в който Валери Йорданов победи в тази за водеща мъжка роля за ролята си на Рамадан Дервишов в „ Караконджул “ по „ Дервишово семе ” на Николай Хайтов. Излизайки на сцената, той падна на нея, след което с необятна усмивка добави: „ Играя на тази сцена всяка вечер, а в този момент се пребих “.



За поддържаща женска роля бе определена Радена Вълканова за ролята ѝ в „ Капитал(на) неточност “ по Йодьон декор Хорват, а премията й бе връчена от Юлиан Костов. Докато при поддържаща мъжка роля за статуетка се пребори младият артист Александър Тонев, който от неспокойствие благодари за своя „ Аскеер “ вместо „ Икар “, което също разсмя публиката.

Поля Димитрова пък получи статуетка за дебют, която й бе връчена от Нети. Самата тя я получава тъкмо преди 20 години в същата категория, която преди малко е била включена в премиите. В същата вечер по време на благодарствената си тирада Нети предлага брак на Дони, както показа самата тя на сцената. Още един мотив за безредици в Народния спектакъл, в който още веднъж се чува смях, въпреки и през маски.



Ето и останалите спечелили:

Куклен театър: „ Гарвин магьосникът “ от Яна Борисова, реж. Вежен Велчовски, Общински куклен спектакъл – Благоевград

Постижение в кукленото изкуство: Петър Пашов за режисурата на „ Пиано на луната “ по претекстове от Валери Петров, Театър „ Ателие 313 “

Авторска музика: Христо Намлиев за „ Портокалова кожа “ от Мая Пелевич, реж. Петър Денчев, Театър „ Възраждане ”

Сценография: Мира Каланова (сценография), Марина Райчинова (костюми) за „ Закуска в Тифани “ по Труман Капоти, реж. Диана Добрева, Драматичен спектакъл „ Николай Масалитинов ” – Пловдив

Принос в цирковото изкуство: Джулио Малевоти

Принос във вариететното и цирково изкуство: Вили Кожухарова

Съвременен танц и пърформанс: Марион Дърова за “Wo Man ”, ДНК, Национален замък на културата

Дублаж: при дамите - Гергана Стоянова за Елиза и Мария във „ Влад “ и всички дами в „ Ориент експрес “; при мъжете – Любомир Младенов за Клод Трепани в „ Дървосекачи “

Критически текст: Румяна Николова за Модел на действие на българския спектакъл в интервала 1944-1989 година “, изд. „ П. Венедиков “, 2020

Награда на Акти-Унима за важен принос в развиването на българското куклено изкуство се присъди на Иван Теофилов

Награда за чест и достолепие: Любомир Бъчваров

Награда на публиката за куклен театър: „ Гарвин магьосникът “

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР