За всяка кръвна група има продукти, които се препоръчват или

...
За всяка кръвна група има продукти, които се препоръчват или
Коментари Харесай

Кои храни да избягваме в зависимост от кръвната група

За всяка кръвна група има артикули, които се предлагат или следва да се заобикалят, твърди здравна енциклопедия.

Кръвната група е тясно обвързвана с храненето. За всяка група има артикули, които могат да усилят нейната витална активност или противоположното - да ѝ навредят.

През 1907 година чешкият академик Я. Янски дефинира съществуването при хората на четири кръвни групи. Първата група е 0, втората - А, третата – В и четвъртата – АВ (в редица страни те имат означение, друго от нашето – надлежно І, ІІ, ІІІ и ІV).

 сърце iStock

Група 0

Това е първата от известните ни кръвни групи, за която науката е открила, че е съществувала още при кроманьонците. И до през днешния ден тя е най-разпространената. Хората с тази кръвна група имат мощна имунна и храносмилателна система. В древността съгласно учените това им е разрешавало по-лесно да оцеляват, тъй като тогава главен хранителен източник е било месото. В организма на индивида с кръвна група 0 има доста стомашна киселина. Той може да извлече от месото оптимално количество хранителни субстанции. Този вид хора условно биват наричани “ловци ”.

Група А

Имунната система на хората с кръвна група А, появили се сред 25-15 хиляди години прочие Хр. им е разрешавала да се борят с инфекциите и бактериите, разпространяващи се при огромните скупчвания на хора, които стават все по-характерни за цивилизациите. Потребността на организма от белтъчини се е удовлетворявала за сметка на другите житни растения и риба. Затова и този вид хора са наречени “земеделци ”.

Група В

Хората с тази кръвна група са се появили сред 15-10 хиляди години прочие Хр. Те са наречени “чергари ”. Употребявали най-вече мляко и всичко останало, което са успявали да намерят по пътя. Тъй като тези хора са събрали в себе си доста качества на имунната и храносмилателната система на “ловците ” и “земеделците ”, техният организъм се счита за по-издръжлив.

Група AB

По продължение на цялата история на човечеството са съществували единствено 3 кръвни групи, до момента в който преди 10-15 епохи не се е появила група АВ. Тя е много рядко срещана и през днешния ден. Често я назовават “загадка ”, тъй като аргументите, провокирали това изменение и до момента са незнайни за науката. Едно от вероятните пояснения е, че към момента не се е направила цялостната еволюция на групата.

Установено е, че в алените кръвни телца (еритроцитите) има субстанции, предизвикващи тяхното прилепване, които се назовават хемаглутиногени. Те се разделят на А и В.
У другите хора те се срещат настрана, взаимно или напълно липсват, като дефинират с това принадлежността на обещано лице към една или друга кръвна група. Например в еритроцитите на кръвна група 0 няма такава субстанции, при А и В се съдържа 1 вещество, а в еритроцитите на група АВ  - 2.

Разбира се, кръвта на индивида и използваната храна встъпват в химична реакция. Различните белтъчини - лектини, които се съдържат в огромно количество в питателните артикули, имат аглутиниращи (залепващи) свойства.

Когато се храните с нещо, съдържащо лектини, несъвместими с вашата кръв, те нарушават храносмилането, произвеждането на инсулин, обмена на веществата и хормоналния баланс.
Продуктите, съвместими с вашата кръвна група, постоянно са точно тези, които са употребявали хората в древността, когато се е формирала самата кръвна група.

Вижте кои са те в галерията долу!
 Какви храни е целесъобразно да консумираме съгласно кръвната група  Какви храни е целесъобразно да консумираме съгласно кръвната група  Какви храни е целесъобразно да консумираме съгласно кръвната група  Какви храни е целесъобразно да консумираме съгласно кръвната група
А в следната изложба може да видите и кои храни е добре да заобикаляме според от кръвната група.
 От какви храни би трябвало да се въздържате съгласно кръвната група  От какви храни би трябвало да се въздържате съгласно кръвната група  От какви храни би трябвало да се въздържате съгласно кръвната група  От какви храни би трябвало да се въздържате съгласно кръвната група
Такъв режим на хранене в дълготраен проект ще ви помогне да се борите с рака и сърдечно-съдовите болести, да избягвате вирусните инфекции, да прочистите организма си от токсините и мазнините, предизвикващи затлъстяването, и да забавите процеса на разрушение на клетките, съпровождащ стареенето.

*Материалът е по извадки от книгата на доктор Питър Д’Адамо и Катрин Уитни " Правилно хранене съгласно кръвната ви група " (4 Blood Types, 4 Diets - Eat Right for Your Type, Complete Blood Type Encyclopedia - Peter J. D'Adamo and Catherine Whitney).
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР