За утре е обявен оранжев код в Източна България, по

...
За утре е обявен оранжев код в Източна България, по
Коментари Харесай

Внимание! Бурята Фредерик връхлита Черноморието, има опасност от наводнения и щети!

За на следващия ден е разгласен оранжев код в Източна България, по опция не предприемайте пътувания в региона, предизвестяват от Meteo Balkans

През идващите 48 часа времето Източна България ще се дефинира от черноморски циклон. Очакваният център ще премине доста покрай Черноморското крайбрежие. Бурята ще генерира мощни ветрове с ураганни стойности и високи талази. Очакваме бурята Frederico (Фредерик )да затвори и пристанищата в региона. Висок е и рискът от вероятни наводнения и материални вреди, вследствие от мощните пориви напразно от над 100 км/ч и забележителните превалявания. Това сигнализират синоптиците от Meteo Balkans.   

През нощта против събота преваляванията над Западна и Централна България постепенно ще обгръщат и останалата част от страната. Около среднощ в Западния Предбалкан и по високите полета от Западна България дъждът ще премине в сняг. Ще се образува снежна завивка, която ще е мощно изразена от надморската височина.
 За 18 ноември е разгласен оранжев код за вятър във Видин, Монтана, Враца, София, Ловеч, Перник, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Сливен, Бургас, Търговище.  Жълт код  за вятър е разгласен в Плевен, Велико Търново, Русе, Хасково, Ямбол, Пазарджик, Благоевград, Смолян, Кърджали
Синоптичната конюнктура до сутринта в събота над Югоизточна и Източна България ще се утежнява. Валежите там ще са съпроводени от мощни пориви напразно. Ще има условия и за гръмотевични стихии. 

Над Западна и Централна България вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили, ще стартира и намаляване на температурите. Валежите над тези региони ще са по-слаби по активност. 

В Източна България ще духа мощен северозападен вятър, само че с наклонност да се ориентира от север и да се усили до ураганни стойности. 

Очакваните пориви напразно на нос Емине и Калиакра, ще надминат 80-120 км/ч. Силни ветрове се чакат и над региона на Сливен, като там вятърът ще се прояви и като Бора. На вр. Ботев поривите напразно ще надминат 130 км/ч.

Поради предстоящите мощни пориви напразно над Източна България през идващите часове се чакат материални вреди, като паднали дървета и клони, вероятни са и материални вреди по здания и спирания на електрозахранването. 

Над Югоизточна България преваляванията ще са от дъжд, като се чака те да са обилни по количества. Според районните модели, има възможност до сутринта на 19-ти ноември, преваляванията да доближат 80-100 л. /кв.м. Това в композиция  със мощният северен вятър по крайбрежната линия, като ще се образуват и огромни талази - до 5-6 бала. Висок риск и от наводнения в региона на Варна, Синеморец, Ахтопол, Царево, Лозенец, Китен и Приморско. 

Минималните температури ще се намалят и ще са сред 1°С и 6°С. Максималните в страната - до 8°С.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР