За успеха на Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана

...
За успеха на Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана
Коментари Харесай

Мария Велчева: "Шахматът у нас винаги е бил на високо ниво

За триумфа на Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева в Будва ще се приказва дълго. Националният ни тим по шахмат за дами се завърна с европейска купа и накара цяла България да приказва за шахмат.

" Всички в шахматния свят следяхме какво се случва в Черна гора. Не мога да каже, че е супер огромна изненада. Предвид всичките триумфи на девойките, не е нещо ненадейно.

Преди три месеца Нургюл Салимова беше на косъм на завоюва Световната купа в Баку, а Белослава - да стана международна шампионка за девойки. Антоанета Стефанова е водач от години. Аз самата съм играла с нея, тя продължава да държи това равнище и форма, което е мъчно при тази конкуренция ", разяснява в студиото на " Тази събота " петкратната шампионка на България Мария Велчева.

Според нея шахматът у нас постоянно е бил на високо равнище. " 10 години не бяхме взели участие на огромен конгрес поради проблеми и кавги, които в този момент станаха толкоз известни. Никой не е спирал да играе. Титла без помощ от страната стимулира в допълнение състезателките и екипите им.

Не знам какъв брой федерации има. Закриваха се, преливаха... някои не знаят защо се борят, други саботираха процеса. Надявам се в този момент Българска федерация по шахмат 2022, която провежда и организира шампионатите у нас и най-новата, която разчита на интернационална помощ, да се схванат ", добавя Велчева.

" Парите в никакъв случай не са достигали. Аз 20 години съм се състезавала професионално, само че съм пропущала едно или друго международно състезание, тъй като татко ми не е могъл да откри пари за самолетни билети в последния миг. Всичкият този звук, в този момент е за добре. И аз съм била европейска шампионка, само че никой не ме е чакал - нито камери, нито министър председатели. Освен шахматния свят, надали някой е разбирал.

Скъпи са треньорите, в пъти шахматът е по-евтин от други спортове. Личният труд е голям. Хиляди часове над дъската - тренировки, разбори, игра, триумфи, провали ".

Велчева не крие, че сега има голям интерес към спорта. " От лятото има напор, а последната седмица десетки 5-6 годишни момиченца желаят да играят ".

Оптимист за бъдещето на античната игра у нас е и персоналният треньор на Нургюл Салимова - Живко Жиков.

" До края на годината й остават два шампионати в Испания, където ще гони покриване на гросмайсторска норма за мъже. Също по този начин има и европейско състезание по интензивен шахмат и блиц в Узбекистан от 26 до 30 декември. Очаквам да има съгласие. Няма за какво да се разделяме и да си пръскаме силите. Надявам се в действителност да се получи заварка, да се позабравят кавги, егото... ", сподели Жеков.

бТВ, „ Тази събота "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР