За украинския външен министър е като Ислямска държава, за Москва

...
За украинския външен министър е като Ислямска държава, за Москва
Коментари Харесай

Видеото с "обезглавяване" в Украйна: сравнения с "Ислямска държава" и много малко факти

За украинския външен министър е като " Ислямска страна ", за Москва всяко обезглавяване е ужасяващо, само че би трябвало да се внимава с достоверността, за Европа от военните нарушители би трябвало да се търси отговорност.

Разпоносочни реакции се чуват, откакто във видеоклип в обществените мрежи - чиято достоверност множеството медии не съумяват да потвърдят - се появи видеоклип с мъж в униформа (наглед съветски войник), до момента в който обезглавява различен мъж с опознавателни знаци на украинските военни. Последва още един клип, който, наподобява, няма общо с първия.

За видеото, появило се в " Телеграм " във вторник, популяризирано от прокремълски блогър, все още е известно малко; мненията са повече. " Всеки би трябвало да реагира. Всеки водач. Не чакайте това да стане ", сподели Зеленски в особено видеообръщение. Украинските служби започнаха следствие за " военно закононарушение ".

Не един, а два (неясни) видеоклипа

Видеоклип, сниман, наподобява, с телефон и с недобро качество, демонстрира пролетна или лятна (ако се съди по зеленината) конюнктура. На него се чува говорене на съветски руски сред хипотетични военни, единият които обезглавява жертва (жива, съдейки по кадрите). За убийството е употребен огромен нож. Един от хората във видеоклипа има защитно облекло с тризъбец, недвусмислено наподобяващ на украинския народен знак. Когато различен легнал на земята мъж пробва да възрази, е застрашен с нож.

Медии като Би Би Си и организация " Ройтерс " не съумяват да потвърдят точната локация, липсват здания или други присъщи детайли от пейзажа.

На другия клип - в началото от Си Ен Ен - се виждат обезглавени хора в украински униформи. В канали в " Телеграм " се появи хипотезата, че клипът е сниман от бойци на частната военна компания " Вагнер ".

На първия клип се чува и викът " наемници ". Си Ен Ен обаче отбелязва, че двете видеа, наподобява, демонстрират разнообразни събития.

И двата клипа към момента са налични в провоенни канали в " Телеграм ". В някои от тях се твърди, че второто е снимано край Бахмут, където съветските и украинските сили се борят от осем месеца.

Реакции

" Има нещо, което никой на този свят не може да пренебрегне: какъв брой елементарно убива тези зверове ", съобщи украинският президент Володимир Зеленски в обръщението. По-късновъншният министър Дмитро Кулеба беше още по-остър:

Абсурдно е, че Русия, която е по-лоша от " Ислямска страна ", ръководи Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Руските терористи би трябвало да бъдат изритани от Украйна и Организация на обединените нации и да им бъде потърсена отговорност за закононарушенията им.
Дмитро Кулеба,
външен министър на Украйна

Набила Масрали , представител на Европейската комисия по външнополитически въпроси, подсети на Русия, че би трябвало да се придържа към интернационалното право и че Европейският съюз е отдаден на идеята от всички причинители на военни закононарушения да бъде търсена отговорност.

" В света на подправени вести, в който живеем, първо би трябвало да проверим достоверността на тези фрагменти ", по тематиката прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков . " Несъмнено, това са ужасни фрагменти. "

Руската редакция на Би Би Си , прегледала реакциите в доста провоенни канали в " Телеграм " (влиятелни и със стохици хиляди абонати), реакциите им като сдържани. някои припомнят за фрагменти с хипотетични убийства на съветски военни, други задват въпроси като " на кого е нужно това и за какво тъкмо в този момент се появява видеото ".

Имат се поради двата видеоклипа с хипотетичен разстрел на съветски военнопленници от украински военни, популяризирани също в обществените мрежи през ноември 2022 година

 Украйна даде обещание да проверява видеоклиповете с убийства на пленени руснаци Украйна даде обещание да проверява видеоклиповете с убийства на пленени руснаци

В началото на седмицата основаният във Вашингтон Институт за проучване на войната (ISW) сводка, в която се приказва за сведения за съветски военни закононарушения като обезглавявания на украински военнослужещи в Бахмут, като се имат поради изображения в проруски канали.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР