За творчеството на норвежкия драматург Хенрик Ибсен, и по-конкретно за

...
За творчеството на норвежкия драматург Хенрик Ибсен, и по-конкретно за
Коментари Харесай

Театър София прави семинар с лектори от Норвегия и България и премиера на филм за Пер Гюнт

За творчеството на норвежкия драматург Хенрик Ибсен, и по-конкретно за " Пер Гюнт ", на 13 януари от 10 до 14 ч. ще се организира семинар в аулата на НАТФИЗ. Специални посетители са лектори от Норвегия - Елън Рийс и Лиянг Ксия, oт страна на Театър " София " - Ириней Константинов, който играе Пер Гюнт, и режисьорката на постановката Катя Петрова. Деканът на Факултет " Сценични изкуства " и началник на компетентност " Актьорство за трагичен спектакъл " Пенко Господинов ще открие събитието дружно с шефа на Театър " София " Ириней Константинов. По време на семинара за първи път ще бъде прожектиран и документален филм, обвързван с реализирането на постановката " Пер Гюнт ". 
" Представленията на " Пер Гюнт " в световен подтекст " е лекцията, която Лиянг Ксия ще изнесе пред студенти, преподаватели и заинтригувана аудитория. Тя е програмен координатор в Център за проучвания на Ибсен към Университета на Осло. Била е помощник учител и има докторска степен по Ибсенови проучвания към същия университет. 
Елън Рийс ще приказва за " Пер Гюнт " на Ибсен: сред екзистенциализма и пародията ". Тя е професор по скандинавска литература в Университета в Осло. Била е доцент/асистент по скандинавски проучвания в Университета на Орегон и Държавния университет на Аризона. Има докторантура по скандинавска литература към Университет Abo Akademi.
Модератор на събитието е Камелия Николова - професор по история на европейския спектакъл и началник на компетентност " Театрознание и сценичен мениджмънт " в НАТФИЗ, професор в Института за проучване на изкуствата към Българска академия на науките, посетител учител в НХА, Нов български университет и в задгранични университети. Събитието ще приключи с полемика, в която могат да се включат всички участници.
Постановката " Пер Гюнт " и съпътстващите я начинания се осъществят по план на Театър " София " със съдействието на Министерството на културата и Норвежкия финансов механизъм. Част от задачите на плана са да разпространява норвежката просвета, предоставяйки нова трактовка на класическото произведение на Ибсен " Пер Гюнт ", да провокира креативен и научен спор върху настоящия метод към класиката и непреходността й през призмата на съвремието, да се основат нови културни партньорства и др. 
" Пер Гюнт ", със надписи на британски език, може да гледаме на 12 януари от 19 ч. на Открита сцена " Сълза и смях ".
Проектът е по Програма РА14 " Културно предприемачество, завещание и съдействие ", финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 ".
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР