За цените на тока, инфлацията и усилията на политическите партии

...
За цените на тока, инфлацията и усилията на политическите партии
Коментари Харесай

Зайкова: Сърцето ме боли как политиците рушат България, всеки трябва да остави егото си вкъщи

За цените на тока, инфлацията и напъните на политическите партии за сформиране на държавно управление Tribune.bg беседва с госпожа Мика Зайкова - български икономист, синдикалист и депутат в XLV - то и XLVI - то Народно заседание.

 

Г-жо Зайкова, служебното държавно управление е все по-близо до въвеждането на две цени за тока на семействата. Мярката към този момент е обсъждана на съвещание на Кризисния щаб предходната седмица, а прогнозите са, че токът за бита съществено ще нарастне от идната година. Как ще се оправят семействата?

Правителството на Гълъб Донев се мъчи да откри някакво междинно решение, с цел да не нарастне фрапантно тока за бита. Най-добре е да има контролиран ток, тъй като България е най-бедната страна в Европейски Съюз и не забравяйте, че през днешния ден е Денят за битка с бедността. Правителството на „ Петков “ е поело ангажимент в Плана за възобновяване да отпадне контролираният пазар на електрическа енергия за семействата и цените наподобяват непостижими за множеството от тях. Служебното държавно управление няма пълномощия, другояче, преодоляването на повишаването минава през смяна в Плана.

Аз, да вземем за пример, пребивавам в блок, в който няма комини. Има единствено електрически ток. Само че, тези киловати /б.р. 250 месечно/, които служебното държавно управление е планувало за ползване на по-ниска цена, не включват отопление. Евтините киловати включват единствено печка, ледник, пералня. Това значи, че аз ще заплащам отоплението по високата цена. Как си представяте да заплащам 700-1000 лева на киловат?! Това е неуместно!

Ако се сформира държавно управление, то би трябвало да се заеме с Плана за възобновяване и да направи някои корекции, тъй като този ангажимент - да няма контролиран пазар на ток, е непостижим за българина. Аз мисля, че в този момент не е време да се отхвърляме от контролираните цени на тока най-малко за семействата. Хубаво е да оказваме помощ на бизнеса и аз съм за това, само че за дребните предприятия. Защо да оказвам помощ на една оръжейна фабрика, която печели милиарди?! А на борсата токът „ ден напред “ е безценен - 700 - 1000лв. на киловат сега, а какво ще стане на следващия ден не е ясно.

Относно инфлацията държавното управление на Гърция се споразумя с търговците да няма покачване при 50-ина артикули от първа нужда и към този момент има наложени солени санкции, а тук?

Гърция член ли е на Европейски Съюз - член е. Всяка страна се мъчи да взема решение проблемите сама. Явно, не можем да вземем общо решение, тъй като разликата сред бедните и богатите страни е огромна. Но скоро всички ще станат небогати, май. Това значи приходите на хората да намалеят, тъй като към този момент суровините са лимитирани, тъй като са в Русия. Ние какво направихме - разделихме света на две и се върнахме два века обратно. Нещата се вземат решение на мирни договаряния. Аз като жена, майка и баба по този начин мисля. В страни като Германия заводите затварят, а това значи висока безработица. Това значи заличаване на стопанската система на цяла Европа.

Сигурно германците ще потърсят сметка на госпожа Урсула фон дер Лайен и нейния екип. А това, че не работят като европейци, към този момент е доста ужасно. Цяла Европа потъва. Основни първични материали към този момент липсват в стопанската система на Европейски Съюз и какво ще създадат от Европа?! Като равноправни членове на Европейски Съюз би трябвало да седнем и да си поговорим съществено.

А какво чака българската стопанска система?

Чака ни световна криза. Нещата вървят доста на зле и ние оставаме на децата си един опустошен свят. Крайно време е да седнем и да се разберем. Аз знам, че и най-лошият мир е по-добро решение от една война.

Виждате ли късмет за сформиране на държавно управление в новия парламент?

Тези, като ги виждам, това не са хора – това са някакви роботи. Нито България, нито българите са им в главата. Ако мислеха за това, първи приоритет щеше да им е бедността, втори - стопанската система, трети приоритет - образованието и опазването на здравето. А те - дали ще пристигна Митрофанова!

Хубаво направи Бойко Борисов, че се отдръпна.  А какво вършат Кирчо и Асенчо - нищо, желаят те да ръководят. Не стига, че са стигнали до тези резултати с някакви измами, тъй като никой не може да ме убеди, че не е пипан софтуера на машините - има проблем, само че това се премълчава.

Не си пръв. Който е избрал народът, той е пръв. Не може да кажеш, че си евроатлантик като Демократична България и по-късно да заявиш, че си срещу Бойко Борисов, като си бил негов министър. Христо Иванов е бил негов министър един мандат. Няма съперници тук, най-важни са българите, най-важни са хората и всеки би трябвало да остави егото си у дома. Те не са никакви политици. България би трябвало да има постоянно държавно управление, да има бюджет, Планът за възобновяване да се прекрои, с цел да дойдат вложенията.

То инфлацията се бори с инвестиции…

Без вложения техниката на България е на равнището на средата на 20-ти век. 92% у нас са дребни и междинни компании. Те нямат финансова мощност. Тук-там има огромни предприятия, само че те не могат да изтеглят цялата стопанска система. Този народ би трябвало да работи някъде, би трябвало да има положителни приходи, а с цел да ги получава би трябвало да има хубаво обучение, а не в 12 клас да излизат децата функционално необразовани. Тази нация би трябвало да е здрава, а по тази причина би трябвало да има добра здравно-осигурителна система. Сърцето ме боли по какъв начин всекидневно унищожават България със своите безсмислени искания - 2/3 от този парламент не знаят за какво са там.

Има хора, които не са споделили „ А “, само че си взимат парите. В края на всяко тримесечие се усилват заплатите, тъй като са обвързани със заплатите на служителите, със заплатите в публичния бранш. Сега главната заплата на всеки един от тях е 5 150лв. Миналата година взимахме 4 800 и нещо. Но това е нищо, това е без класове, без докторски. Освен това всеки един от тях има право на 2/3 от тази сума, с цел да употребява специалисти, които да му оказват помощ и тези пари са 4 000 и нещо. В предишния парламент единствено 25 депутати са употребили специалисти. Другите тези пари си ги поставят в джоба. Има 10-ина като Каримански, които да пишат законите и да се трудят, такива като мен - да се изричат и това е. Получават пари за нищо!

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР