За целта са необходими единствено слушалки Незрящите хора у нас

...
За целта са необходими единствено слушалки Незрящите хора у нас
Коментари Харесай

Незрящите хора у нас вече могат сами да теглят пари от банкомат чрез система със звуковите инструкции


За задачата са нужни само слушалки

Незрящите хора у нас към този момент могат сами да теглят пари от банкомат. Системата със звуковите указания е внедрена в 60 устройства на територията на цялата страна, заяви бТВ.

Димитър Димитров е учител по осведомителни технологии и е незрящ. С помощта на звуковите указания, внедрени в банкомата, той към този момент може независимо да тегли пари, да трансформира своя пинкод, както и да прави и други интервенции без непозната помощ. За задачата са му нужни само слушалки.

„ Системата не е нещо доста комплицирано, само че взема решение един доста огромен проблем на незрящите хора, а точно да употребяват този вид устройства - банкоматите, тъй като те не са озвучени “, изяснява Димитър Димитров.

Засега устройствата са на една банка у нас.

„ Банкоматите работят с всички карти, няма условия, т.е. в тази част те работят като общоприети банкомати “, изяснява Никола Бакалов, основен изпълнителен шеф на банката.

Проверихме дали и други банки плануват адаптирането на устройства за потребление от незрящи хора. Някои от тях разискват тази опция, само че имат съображения по отношение на обезпечаването на оптималната сигурност в процеса на изтегляне. От банката, сложила устройствата, подсигуряват за тяхната отбрана.

В очакване на повече устройства, които да са налични и за незрящи хора, Димитър образова от ден на ден хора на новите технологии, които улесняват живота им.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР