За три години и половина Брекзит доведе до толкова обрати,

...
За три години и половина Брекзит доведе до толкова обрати,
Коментари Харесай

Британският парламент днес се готви за решаващи гласувания за Брекзит



За три години и половина Брекзит докара до толкоз обрати, че раздялата на Англия и Европейски Съюз се колебае сред водевил и психодрама, написа френският в. " Монд " в публицистична публикация, представена от Българска телеграфна агенция. Британският министър председател Борис Джонсън се надяваше всичко това да завърши в събота, само че 322 депутати попариха очакванията му.

Десетина дни преди приключването на избрания период за Брекзит, английският политически пейзаж демонстрира цялостното комплициране. В персоналното си обръщение до Брюксел министър председателят опонира на решенията на Народното събрание, а депутатите удостоверяват неспособността си да сложат завършек на политическия спор, който сковава страната.

Провалът в събота се дължи най-вече на направените от Джонсън обилни отстъпки. Но тази сюрреална обстановка слага Европейски Съюз, срещу волята му, в позицията на съдия на вътрешен английски спор. Ако Европа откаже да отсрочи Брекзит, се изправя пред опасността от Брекзит без съглашение и оказва помощ на Джонсън да реализира приемане на договорката. Ако 27-те страни дадат да се разбере, че ще правят отстъпка, оказват помощ на опозицията. За Брюксел внимателната позиция е да не афишира мнението си преди идващите гласувания в английската Камара на общините, акцентира в. " Монд ".

Точно след референдума през 2016 година за проевропейски настроените беше изкушаващо да се надяват, че британците може да премислят. Три години по-късно, лейбъристката съпротива даже не е пробвала да промени обстановката и дебатите във Англия единствено се утежниха. Затова би трябвало да се постави завършек на този едва написан фейлетон и да се одобри, че Брекзит е действителност. Още повече, че даже в случай че Народното събрание ратифицира съглашението, бъдещите връзки сред Лондон и 27-те занапред ще се обясняват, акцентира френското издание.

Борис Джонсън би трябвало да включи в съглашението корекция, че на идните договаряния с Европейски Съюз ще се разисква митнически съюз, написа английският в. " Гардиън ". Ако го направи, твърдите поддръжници на Брекзит евентуално ще откажат поддръжката си, само че поддръжниците на оставането в Европейски Съюз ще могат най-сетне да застанат зад неговата договорка. С един размах ще бъде разсечен Гордиевият възел за ирландската граница, ще бъдат отслабени икономическите последици и волята на английския народ ще бъде почетена - в това число и на забележителното малцинство, гласувало за оставане в Европейски Съюз, акцентира английското издание.

Единствената цена на тази отстъпка ще бъде отхвърли от фантомните търговски покупко-продажби с останалата част от света, за които приказват поддръжниците на Брекзит. Но всеки обстоен разбор демонстрира, че сходни покупко-продажби са малко евентуални.

И в случай че това се случи, поддръжката на Лейбъристката партия ще разреши приемането на съглашението, което ще бъде приветствано от английската общност в цялата страна. А по-късно Джонсън ще може да получи своя успех.

Критиците на Джонсън биха желали да включат в неговия проект ремонти, предвиждащи втори референдум за напускането на Европейски Съюз или оставането на Англия в европейския митнически съюз. Но самият министър председател е твърдо срещу всяка от тези хрумвания и има признаци, че съперниците му не са задоволително на брой, с цел да одобряват поправките.

Ако те бъдат признати, Джонсън ще ги отхвърли като неприемливи и може да изтегли импортирания законопроект, като вместо това изиска общи избори - нещо, което опозиционните партии към този момент му отхвърлят, предизвестява американското издание.

Какво следва през днешния ден?

" Ройтерс " отбелязва, че Джонсън е изправен пред два основни вота в английския парламент през днешния ден, които ще решат дали ще може да извърши обещанието си да изведе Англия от Европейски Съюз на 31 октомври.

След като бе заставен от съперниците си да се унизи, искайки от Европейски Съюз отсрочката, за която даде обещание, че няма да моли, Джонсън се бори да прокара в Камарата на общините законодателство, което ще задейства реализирана в последния миг договорка за Брекзит.

Около 18 часа по Гринуич депутатите ще гласоподават закона за съглашението за отдръпването от Европейски Съюз и по-късно извънредно късия период на държавното управление за утвърждение на законодателството.

Поражението на което и да е от гласуванията ще потопи проектите на Джонсън за Брекзит на 31 октомври непременно. След това той ще би трябвало да реши дали да се подчини на закона и да одобри възможна пролонгация, в случай че Европейски Съюз даде такава, или ще избере излизане без съглашение.

Според проектите на държавното управление законодателството би трябвало да бъде признато за едвам три дни. Минаването през Народното събрание на предходни закони за използване на огромни европейски контракти е отнемало сред 10 и 40 дни.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (780)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР