За трети път Столичният общински съвет се опита да заобиколи

...
За трети път Столичният общински съвет се опита да заобиколи
Коментари Харесай

Столичните общинари пак опитаха да заобиколят забраната за заменки

За трети път Столичният общински съвет се опита да заобиколи законовата възбрана за заменки на парцели, с цел да придобие противоречив терен, предназначен за строителство в регион " Слатина ". Идеята е общината да го получи като подаяние от неговия частен притежател и в това време да му подари два общински парцела в " Лозенец " и " Оборище ".

Тази скица към този момент беше употребена един път, с цел да се размени терен в кв. " Изток ", притежаван от сина на основния редактор на в. " Труд " Петьо Блъсков. Той беше дарен против подаяние на общински имот в кв. " Дианабад ". Мотивът още веднъж беше опазване на зелена повърхност, върху която другояче може да се строи, а мотивът - митинги на хората от " Изток ".

Случаят с парцела в " Слатина " е сходен. Теренът на частния притежател Венцислав Дучев сега е ангажиран от детска площадка и трафопост. За него има издадено позволение за градеж още през 2011 година, което разрешава издигането на жилищна постройка. Това обаче провокира митинги от страна на живеещите в близост и накара локалната администрация да търси решение на казуса. Неотдавна кметът на София Йорданка Фандъкова даде разрешаването на спора сред поданици и вложители в " Слатина " като образец за това по какъв начин би трябвало да се работи по сходни проблеми. Контекстът бяха спрените преписки в регион " Младост ", които блокираха и строителството на конфликтни терени в квартала.

Предишният път предлагането не мина, защото още веднъж не събра нужното болшинство, преди този момент беше оттеглено в последния миг, защото се обрисуваше същият резултат.

Съмнения

Предложеното решение е общината да получи като подаяние парцела на Дучев, който е оценен на 3.743 млн. лв., и в това време да му подари два свои терена - един наоколо до мол " Парадайз " в " Лозенец ", и втори на ъгъла на булевардите " Мадрид " и " Ситняково ". Общата оценка на двата общински парцела е по-висока от тази на частния терен и за това се желае от Дучев да доплати разликата от 409 000 лв.. Според съветниците от Българска социалистическа партия обаче цените на обществените парцели (2.226 млн. лв. и 1.886 млн. лева) са занижени.

Войслав Тодоров от коалиция " Сердика " позволи, че решаването на казуса на хората в " Слатина ", ще трансферира напрежението в " Лозенец " и " Оборище ", защото двата общински парцела са заобиколени от жилищни здания и са единствените незастроени. Подобно нещо се случи и в тази ситуация с " Изток ", където недоволни след " насрещните дарения " в този момент са жителите на " Дианабад ", които не желаят нови градежи. Според Тодоров казусът " мирише ", откакто към този момент трети път точката за насрещните дарения влиза в дневния ред.

Опасен казус

Проблем в предлагането видя и Борислав Бориславов от Съюз на демократичните сили. Той дефинира обстановката като " неуместна ", защото не се разрешава на вложител, който има право да строи на даден парцел, да реализира желанията си и то по противозаконен метод. " Това е рисков казус и евентуално ще има и други такива ", разяснява Бориславов и напомни, че има доста реституирани парцели в зелени площи, а притежателите им не могат да ги употребяват. За това трябвало да се откри метод да бъдат обезщетени.

В последна сметка предлагането събра 44 гласа за при нужни 46, с цел да бъде признато. Един от вносителите му - Андрей Иванов от ГЕРБ, предложения изказалите се срещу да отидат и да обяснят претекстовете си на жителите на " Слатина " при идната среща с тях. Той добави, че концепцията е само да се реши казусът на хората, а дали оценките са съответни, могат да преценяват единствено експерти, каквито съветниците не били.

Без референдум за парното

Общинарите отхвърлиха и настояването на " Демократична България " за референдум за това дали да се поема общински заем за създаване на апаратура за произвеждане на топлоенергия от гориво, получено от преправка на боклуци. Искането беше официално импортирано от гражданска инициативна група, която показа подписи в поддръжка на референдума.

То обаче не беше подкрепено с аргумента, че по този начин ще се изгубят 90 млн. евро от оперативната стратегия " Околна среда ", също така инсталацията, която ще е на площадката на Топлоелектрическа централа " София ", ще е безвредна и потребна. Тя ще понижи разноските на " Топлофикация " и в това време ще затвори кръга при обработката на софийския отпадък. Според някои съветници пък въпросите за референдума са неточни.

Сред тях е и въпрос за наложително поименно гласоподаване на общинските съветници. То и в този момент е такова, само че информацията за това кой по какъв начин е дал своя вот е мъчно налична. Председателят на съвета Елен Герджиков разгласи, че до няколко месеца този проблем ще бъде решен, защото системата за гласоподаване ще бъде заменена с нова. Тя ще разрешава по-голяма бистрота.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР