За трета поредна година общинските съветници от БСП за България

...
За трета поредна година общинските съветници от БСП за България
Коментари Харесай

БСП пак настоя за по-ниска такса смет в София

За трета поредна година общинските съветници от Българска социалистическа партия за България желаеха да бъде понижена такса битови боклуци за жители и за жилищни парцели на предприятия. Предложението направи заместник-председателят на групата на социалистите в СОС Иван Таков по време на последната за годината сесия на Общинския съвет в София през днешния ден.

" Категорично ние не поддържаме проект сметката за чистотата, съобщи той. - В интервала от 2014-та до 2018 година Столична община е събрала 123 милиона лв. повече, в сравнение с е разходвала по дейностите за разчистване на града. За 2019-та тази сума ще се усили с още 17-18 милиона лв.. Знаем, че по закон парите от такса битови боклуци може да бъдат разходвани само и единствено за дейностите по непорочност. И тук ще изтъквам позицията на Сметната палата по въпросите за събирането и разходването на средствата от такса битови боклуци, която е качена на уеб страницата й. В точка 2 се споделя, че средствата от такса за битови боклуци имат целеви темперамент както все още на събирането, по този начин и към този на разходването. А в точка 3 е изрично мнението на Сметната палата - отговорностите от такса битови боклуци, които не се погасяват в годината, за която се дължат, не губят целевия си темперамент. Това значи, че по този начин наречените недобори не може да бъдат харчени за друго, с изключение на за непорочност. Единствено събраните лихви от тези недобори нямат целеви темперамент и може да се разходват по решение на СОС ".

Иван Таков изясни също, че средствата, събрани от такса боклук, които не са разходвани, би трябвало да бъдат заведени като временен излишък за идната година, отново съгласно мнението на Сметната палата. " За последните 5 години Столична община е събрала 123 милиона лв. и ги е разходвала. А до момента не сме видели временен излишък в проект сметките по чистотата, сподели той. - Затова за следващ път запитвам какво се е случило с тези над 120 милиона за последните 5 години? Къде са отишли и за какво не са изразходвани за действия по чистотата на София? Отговори по този начин и не получаваме. Затова предлагаме понижение на размера на такса боклук. Всяка година Столична община събира доста повече пари, в сравнение с разходва за посочената активност и не е почтено софиянци да заплащат за нещо, което действително не получават ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР