За трета поредна година България остава на 111-та позиция по

...
За трета поредна година България остава на 111-та позиция по
Коментари Харесай

България остава 111-та по свобода на медиите - slava.bg

За трета поредна година България остава на 111-та позиция по медийна независимост в света в класацията на интернационалната организация “Репортери без граници “, чието най-ново издание бе оповестено във вторник. Страната продължава да е последно място в Европейски Съюз и на дъното в Европа, съобщи euractiv.bg.

На картата на континента има единствено четири страни, които са оцветени в червен цвят – Русия, Турция, Беларус и България. Червеното е индикация за това какъв брой мъчно е за публицистите да бъдат свободни –

“Въпреки усилването на междунардния напън, медийната независимост в България не се усъвършенства през 2019 година “, разяснява “Репортери без граници “ и изрежда редица образци.

На първо място е посочен опитът на управлението на БНР да смъкна от ефир Силвия Великова. След това е упоменато и разчистването на публицистите от Нова телевизия. Изрично са посочени проверяващите публицисти Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, само че образците са доста повече.

“Редакционната политика на Българска национална телевизия се промени от неутрална към проправителствена след назначението на новия общоприет шеф “, написа в отчета за България.

Европейски Съюз и Унгария

“Репортери без граници “ разяснява, че свободата на печата е в дневния ред на новата Европейска комисия. Причината са убийствата на публицисти, които се случиха директно преди акцията на европейските избори. Организацията приветства проекта за деяние, разгласен от заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова, който планува усилване на свободата на медиите, отбраната на демократичния развой и отчетливостта на обществените мрежи. В същото време се припомня за обстановката в Унгария и въздействието на тази страна върху Комисията.

“За страдание обаче отговорността върху процеса по разширението на Европейски Съюз, който е решителен за консолидираното на страните от Западните Балкани, беше предоставена на комисар от
Унгария. Страната има едно от най-репресивните държавни управления на Европейски Съюз “, се споделя в отчета.

В него се добавя, че придвижването към авторитаризъм в Унгария се засилило, откакто министър председателят Виктор Орбан е поел цялата власт за неопределен срок, употребявайки коронавирусната пандемия като предлог. В страната е въведен затвор до 5 години за издание на “фалшиви вести “, което дава на управляващите още едно средство за оказване на напън върху самостоятелните медии.

И все пак Унгария е на 89-о място в показателя за независимост на медиите, цели 22 позиции пред България.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР