За Териториалните планове за справедливпреход във въглищните райони на страната

...
За Териториалните планове за справедливпреход във въглищните райони на страната
Коментари Харесай

Жечо Станков: Плановете за справедлив преход противоречат на решението на НС за запазване работата на въглищните ТЕЦ-ове

За Териториалните проекти за обективен преход във въглищните региони на страната и парите по Плана за възобновяване и устойчивост/ПВУ/ Tribune.bg беседва с народния представител от ГЕРБ и някогашен заместник-министър на енергетиката Жечо Станков.


Г-н Станков, чака се на следващия ден държавното управление да прегледа Териториалните проекти за обективен преход/ТПСП/ за регионите, в които следва да ограничим въглеродните излъчвания и да затворим въглищни ТЕЦ-ове, осведомени ли сте с тези документи?

Най-големият проблем е, че тези ТПСП са в цялостно несъгласие с решението на Народното събрание/НС/ за опазване работата на въглищните централи и предоговаряне на ПВУ. Освен това тези проекти не са налични. Плановете, които бяха качени за публично разискване, се разминават с тези, които ще преглежда Министерски съвет. Те са били променяни, тъй че допускам и Вие не разполагате с тях, както и аз. Вчера благодарение на сътрудника Красимир Вълчев получихме няколко страници от документите и разбрахме, че проектите, качени на уеб страницата strategy.bg и тези, които Министерският съвет ще разисква, нямат нищо общо.

Е, тези ТПСП подсигуряват едни пари за едни спонсори на Политическа партия по ПВУ?

Освен това те засягат бъдещето на въглищните райони и на доста фамилии в тях.

100 000 души директно заети по някои оценки?!

Тези проекти засягат енергийната сигурност на страната. Изненадан съм, че се повтаря сюжета с ПВУ. Той беше изпратен на Европейска комисия и подписан без обществеността, политиците и медиите да са осведомени с параметрите му. Сега това се повтаря с ТПСП. Върви се по същата повърхност. Правителството на Кирил Петков пое задължения да се понижат излъчванията от въглищните централи с 40%, в този момент нищо чудно да се поемат задължения до 2026г. въглищните централи и мините да се затворят. Така че не се извършват решенията на Народно събрание и в допълнение се облагодетелстват кръгове от компании, близки до Политическа партия.

Тенденцията за развиване на електропроизводство от вятър и слънце в Европа, обаче,  е друга – Белгия, да вземем за пример, няма вложители за вятърните паркове?!

При рецесията с високите цени на електрическата енергия в Германия изместиха вятърни паркове, тъй като под тях има въглища и започнаха да копаят въглища.

Държавите към този момент не могат да субсидират това произвеждане!

Точно по този начин. В България с милиардите от свръхпроизводството на ТЕЦ-овете страната съумя да поддържа бизнеса в изискванията на рецесия и това се регистрира като триумф.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР