За тази сутрин е насрочено разглеждане на последна инстанция на

...
За тази сутрин е насрочено разглеждане на последна инстанция на
Коментари Харесай

Върховният съд решава окончателно за екооценката на новия план на Пирин

За тази заран е планувано разглеждане на последна инстанция на опита на Министерството на околната среда и водите да промени проекта за ръководство на Национален парк " Пирин " без екологична оценка. Делото е в отговор на жалбата на екоминистъра Нено Димов против последното присъждане на Върховния административен съд (ВАС) по проблема от март тази година. Тогава съдът постанови за следващ път, че проектът за ръководство на Национален парк " Пирин " може да се актуализира единствено след екооценка.

В обществените мрежи жители канят за присъединяване в общественото разглеждане на жалбата (виж събитие във фейсбук тук), което след всички досегашни правосъдни каузи би трябвало да е последно присъждане по проблема.

В свое известие във фейсбук от през вчерашния ден и неправителствената коалиция " За да остане природа в България " разгласи, че днешното правосъдно разглеждане, ще е " последно ". Природозащитниците разясняват, че планът за нов проект планува икономически сечи и 12 пъти нарастване на площта за туристически зони, в които може да се строят нови ски писти и уреди, което значи голи сечи в старите гори на парка. " Наред с това планът е неприемлив заради несъгласие със законовите режими на националните паркове - водохващания с цели разнообразни от питейни потребности, нови пътища и създаване на нови спортни уреди, " прибавя известието. Всички тези причини дават разнообразни учредения да се изиска екооценка на новия министерски проект за националния парк, съгласно " За да остане природа в България ".

Какво желае министерството

Последното решение на Върховен административен съд постанова на екоминистерството да организира процедура с нужните екооценки за актуализация на проекта за Пирин. С жалбата си министър Димов оспорва потребността режимите и зоните на националния парк да преминат оценка за бъдещия им резултат върху околната среда и за съвместимостта им с задачите на европейската мрежа " Натура 2000 ". На съвещанието през днешния ден следва да се чуят новите претекстове на екоминистъра, откакто досегашните бяха оборени допълнително от двегодишната - дотук - правосъдна сага.

Предисторията

През март Върховният административен съд още веднъж анулира решението на екоминистерството да промени проекта без екологична оценка, което бе взето от служебния министър Ирена Костова през 2017 година Следваха редица правосъдни каузи, заведени от Асоциацията на парковете в България, WWF-България и физически лица (Тома Белев и Асен Карагьозов), които възразиха, че сходни промени в ръководството на предпазената територия не могат да се вършат без екооценка.

Позицията на Върховен административен съд от март удостовери решението на първа инстанция от април предходната година, което бе анулирано през декември, с цел да се " отчетат всички доводи " по делото.

Исканията за екооценка бяха учредени на предвижданите в плана за актуализация обилни промени в зоните и режимите на националния парк, с които екоминистерството планираше да разшири опциите за градежи.

Промените в проекта за ръководство на Национален парк " Пирин " попадат в обсега на Закона за предпазените територии (ЗЗТ), Закона за запазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното многообразие (ЗБР). Поради това би трябвало да бъдат спазени условията на две обособени процедури - както за екологична оценка, по този начин и за оценка за съгласуемост с европейската мрежа " Натура 2000 ".

Промените с директно разпореждане на държавното управление - също противозаконни

Върховен административен съд реши през януари тази година и проблема с решението на Министерския съвет от декември 2017 година да заобиколи екооценката на актуализацията на проекта с държавни промени в предния и към момента настоящ проект за националния парк. Решението на кабинета " Борисов ", гласувано в последния работен ден на 2017 година, също разширяваше опциите за градежи в националния парк, пробвайки се да заобиколи оспорваната в съда актуализация на проекта. Правителственото разпореждане провокира шестмесечни митинги в София и други 50 града в България и чужбина.

Окончателното решение на съда - макар обжалвания на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) - беше взето на 16 януари. То анулира постановлението на кабинета и постанови, че промени в проект за ръководство на народен парк наложително би трябвало да минат през екооценка.

През януари министърът Димов разгласи, че ще се съобрази с решението на 5-членния състав на съда против измененията в остарелия проект с държавно решение. След това, обаче, той предложи разновидности съдът да бъде заобиколен - посредством промени в законите и посредством промени в концесията за ски зоната в Пирин, против които природозащитниците остро възразяват от години.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (147)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР