За спешни мерки за предотвратяване на финансовата дестабилизация на лечебните

...
За спешни мерки за предотвратяване на финансовата дестабилизация на лечебните
Коментари Харесай

Болници искат НЗОК да им помогне спешно с растящите разходи

За незабавни ограничения за попречване на финансовата дестабилизация на лечебните заведения упорстват в общо писмо Асоциацията на университетските лечебни заведения, Национално съдружие на частните лечебни заведения в България, Национално съдружие на регионалните многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване, Българска болнична асоциация и Сдружението на общинските лечебни заведения в България, оказва се от позиция, изпратена до медиите.

Писмото е адресирано до служебния министър-председател Гълъб Донев, министъра на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, министъра на финансите Росица Велкова, ръководителя на Надзорния съвет на НЗОК доктор Александър Златанов,  управителя на НЗОК проф. Петко Салчев и ръководителя на УС на Български лекарски съюз Иван Маджаров.

В него болничните асоциации и сдружения упорстват да бъде употребен остатъкът и съответната нужна част от запаса на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за посрещане на непредвидено по-големите разноски на лечебните заведения. Като причина се показва усложнената икономическа обстановка в края на 2022 година В допълнение болничните асоциации упорстват на всички лечебни заведения да се заплати действително осъществената активност, като единичните цени се индексират с % на инфлацията, оповестена от Национален статистически институт, считано от 1 септември до 31 декември 2022 година

Актуализацията на държавния бюджет в средата на годината беше направена при прогноза за годишна инфлация от 11.6%, а месечната инфлация през август по данни на Национален статистически институт доближи 17.7%, се споделя  в позицията.

Според болничните асоциации „ недофинансирането на клиничните пътеки е хронично заболяване на системата от години, а натрупването на дефицит в изискванията на галопираща инфлация се случва доста по-бързо “. 

Вдигането на заплатите, по метода, по който беше направено, в едни лечебни заведения „ изяде “ нарастването на цените на клиничните пътеки, а в други – докара до генериране на спомагателни задължения, написа още в позицията. На прага на отоплителния сезон стоят и проблемите с високите сметки за ток, вода и газ, предизвестяват болничните сдружения.

В края на септември управителят на НЗОК проф. Петко Салчев разгласи, че стартира поредност от диалози с Министерството на финансите и Министерството на здравеопазването за новата бюджетна процедура. В момента специалистите на централно равнище оглеждат какво се е случило през предходната година, има ли смяна в нормативните уредби и дали би трябвало да има смяна в договарянето за идната година, разяснява Салчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР