За социолозите сплетните са част от обществото: допринасят за разпространяването

...
За социолозите сплетните са част от обществото: допринасят за разпространяването
Коментари Харесай

Хората клюкарстват по 52 минути дневно

За социолозите сплетните са част от обществото: способстват за разпространението на информация в групите, основават единен фронт, защищават останалите от евентуални зли особи

Хората клюкарстват съвсем по цялостен час - 52 минути на ден, заяви " Дейли мейл ". Американски учени откриха, че пикантните разисквания може да не са морални, само че са по-разпространени и не толкоз злонамерени, колкото си мислим.

За социолозите сплетните са част от обществото: способстват за разпространението на информация в групите, основават единен фронт, защищават останалите от евентуални зли особи.

Учени от университета на Калифорния в Ривърсайд наблюдаваха какъв брой клюкарстват хората и кой какво споделя. Те сложиха подслушващи устройства на 467 доброволци и записваха към 10% от казаното от тях. Така чуха 4003 злословия за 5 дни.

Всички участници в проучването - 269 дами и 198 мъже, са разпространявали любопитни детайлности за някого или нещо, само че не по един и същи метод. Повечето злословия са били за познати, а не за звезди. Жените обсъждали малко повече от мъжете, само че са казвали единствено " неутрални " неща - споделяли са информация, а не са правили отрицателни заявки. Но въпреки всичко негативните мнения са били два пъти повече от похвалите.

Репутацията на богатите като по-малко склонни към злословия обаче не е вярна. Освен това по-бедните и по-малко образованите не клюкарстват повече от заможните и приключилите университет.

Всички обсъждаме другите, сочи още изследването. Това е присъщо за човешката природа и даже има значима цел. Предишни проучвания потвърдиха, че мозъкът ни възприема хората според от това, което сме чули за индивида. Клюките също имат предпазен резултат, тъй като дават информация на кого можем да имаме доверие и кой е евентуално рисков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР