За служебен министър-председател президентът ще може да избира измежду председателя

...
За служебен министър-председател президентът ще може да избира измежду председателя
Коментари Харесай

Депутатите дават още 9 месеца живот на настоящия ВСС

За длъжностен министър-председател президентът ще може да избира всред ръководителя на Народното събрание, ръководителя на Върховния касационен съд, шефа или подуправителя на Българска национална банка, ръководителя или заместник-председателя на Сметната палата, омбудсмана или негов заместител. Това взеха решение депутатите с гласуваните на второ четене текстове от законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията. Текстът бе гласуван с шест гласа " за ", трима " срещу " и без " въздържал се ".

Вчера министър Атанас Славов съобщи, че има писмо от страна на Върховния касационен съд (ВКС), в което се упорства от кръга лица да бъде изключен ръководителят на съда. Правосъдният министър изрече и персоналните си съображения срещу включването на шефа на Върховен касационен съд измежду вероятните служебни министър председатели.

Депутатите от конституционната комисия се събраха в неделя за под един час и без съществени диспути гласоподаваха още методическите правила на основния прокурор и периода за конституиране на новите Висш съдебен съвет и ВПС.

Във признатите промени е заложено, че в период от шест месеца след конституционната промяна би трябвало да бъдат признати и измененията в Закона за правосъдната власт.

Изборите за членове на Висшия правосъден съвет и на Висшия прокурорски съвет пък ще се проведат до три месеца след влизането в действие на законите, които би трябвало да се трансформират след обнародването на промените на главния закон. До избирането на Висш прокурорски съвет Съдийската и Прокурорската гилдия на досегашния Висш съдебен съвет извършват функционалностите си според новите промени. Това на процедура значи, че досегашният Висш съдебен съвет ще е законен най-малко още 9 месеца - до есента на 2024 година , а и едвам по-късно ще стартира процедурата за избор на нов основен прокурор. 

Велислав Величков от " Правосъдие за всеки " разяснява, че поради тези разширени периоди нов основен прокурор ще има най-рано след 11 месеца . Постави и въпроса дали тези периоди не слагат под подозрение въобще избора на нови висши магистрати, защото не е изключено да има и нови предварителни избори.

Конституционно откритият мандат на членовете на Висш съдебен съвет е 5 години, като сегадействащият съвет е конституиран на 3 октомври 2017 година, а мандатът му изтече още на 3 октомври 2022 година Общите събрания на съдиите, на прокурорите и на следователите излъчиха 11 нови членове на Висш съдебен съвет, само че и до този миг те не са встъпили в служба, защото няколко следващи Народното събрание не упражняват правото си и не избират другите членове на Висшия правосъден съвет. Така актуалният състав на Висш съдебен съвет продължава да действа една година отвън мандата си , избран в главния закон, което се трансформира и в мотив негови решения да бъдат оспорвани пред Конституционния съд.

От думите на Екатерина Захариева от ГЕРБ стана ясно, че ръководещите готвят напълно нов Закон за правосъдната власт.  Това бе обявено от нея в отговор точно на рецензиите за дългите периоди за попълване на съставите на Висш съдебен съвет, ВПС и избора на нов основен прокурор.

Гласувано бе и избори за ново Народно заседание (НС) да се създават не по-късно от един месец след приключване на периода на пълномощията на настоящото Народно заседание . С полагането на клетвата на новоизбраните народни представители се приключват пълномощията на предходното Народно събрание, взеха решение още депутатите.

Според проектите на болшинството текстовете за конституционната смяна ще влязат в пленарна зала за второ четене във вторник , а крайният период за приемане им е 22 декември.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР