За следващата година максималният осигурителен доход е 3750 лева. Когато

...
За следващата година максималният осигурителен доход е 3750 лева. Когато
Коментари Харесай

С тарикатска схема гушкат по 1800 лева обезщетение за безработица

„ За идната година оптималният застрахователен приход е 3750 лв.. Когато човек се обезпечава на този приход през последните 24 месеца и по някаква причина стане незает, има право на 60% отплата, т.е. на 2250 лв., които ще ги получава в продължение на 12 месеца, в случай че има 15 години трудов стаж. Ако е работил 11 години, ще получава 10 месеца по 2250 лв. “, изясни Велев.

„ Това, което се прави във Франция, е проведена машинация “, разяснява той.

„ Измамата се базира на междина в европейското законодателство. Има подобен правилник за съгласуване на системите за обществено обезпечаване от 2004 година Съгласно българския Кодекс за обществено обезпечаване компенсацията е на база за последните 24 месеца, т.е. приблизително върху каквито приходи се е осигурявал служащия, 60% от тях получава от Бюрото по труда. Когато обаче е станал незает в чужбина и се прибира тук, получава компенсацията си във основа на възнаграждението от последната работа, без значение какъв брой дни е била “, съобщи шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„ Върху парите, които безработните, пристигнали от Франция получават, не се дължат никакви налози или това е еднакво на 2900 лв. брутна заплата. Затова тези хора не желаят да работят публично. Може единствено на сиво “, изясни той.

За новата лъжлива скица алармираха работодателски организации. Българи заминат проведено във Франция и биват назначени фиктивно във компания на минимална работна заплата. Хората би трябвало да останат там седмица, след което да се върнат в България. Тук се записват в Бюрото по труда и стартират да получават компенсации за безработица.

Адвокати провеждат схемата, разкри Велев. И българският, и френският бюджет се източват по този метод, разяснява той.

Подозренията са, че компаниите, които фиктивно наемат наши сънародници, са регистрирани от юристите. Според работодателите тази скица усложнява така и така сложната обстановка с намиране на личен състав у нас. Те са алармирали френския дипломат у нас, само че досега няма отговор.

„ По сходен метод процедирахме с испанската „ безработица “ и там нещата се стегнаха вследствие на взети ограничения от управляващите в Мадрид. Преди това номерът минаваше във Англия, само че откакто излезе от Европейски Съюз, стана по-сложно “, посочи Васил Велев.

„ Плащанията стопират сега, в който безработният стартира работа. Бюрото е длъжно да насочи индивида за свободните работни места. Нашите членове споделят, че имат такива и са ги оповестили. Споделят, че ги търсят като със свещ измежду бял ден, само че организациите по заетостта не ги насочват към тях, а към компания, за която се знае, че ще откаже да одобри претендентите и те ще продължат да бъдат безработни. Това са хиляди случаи “, добави той.

Според него страната е ощетена с десетки милиони левове. „ Най-голямата загуба тук не са парите, а новият морал, който се вкарва ”, сподели още Велев.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР