За семейство с две деца пълният размер на помощта се

...
За семейство с две деца пълният размер на помощта се
Коментари Харесай

Безброй Български Родители Впериха Тревожен Поглед! Много Важна Информация За Детските Добавки!

За семейство с две деца цялостният размер на помощта се планува да се усили от 85 лева на 90 лева, за семейство с три деца - от 130 лева на 135 лева

Това планува проектобюджетът за идната година, заяви пред публицисти в Народното събрание министърът на труда и обществената политика Бисер Петков.

Предлага се и разширение на обсега на фамилиите, които получават детски добавки. Семейства с приход от 400 до 500 лв. на човек се планува да получават 80 % от цялостния размер на помощта, изясни министърът. Така семейство с едно дете с приход от 400 до 500 лв. на човек ще получава 32 лв. месечна помощ. Това е вторият рентабилен аршин, който вкарваме за приемане на месечни помощи за деца, изясни Петков, представен от Българска телеграфна агенция.

В отговор на въпрос министър Петков сподели, че не е осведомен с предложение за понижаване на вдовишките пенсии.

Във връзка с препоръчаната смяна от следващата година работодателите да заплащат единствено 50 % от осигурителния приход за първите три дни болничен вместо сегашните 70 %, общественият министър сподели, че това са оферти, които занапред ще се разискват в Надзорния съвет на Националния застрахователен институт и в Националния съвет за тристранно съдействие.

По-малко за болните, повече за майките следващата година >>

Това е една мярка, която е ориентирана към ограничение на непозволеното прилагане на болнични, в случай че тя не среща поддръжка от обществените сътрудници, склонни сме да я преосмислим, добави той.

По-рано през днешния ден синдикатите възразиха остро срещу такава смяна и предизвестиха, че няма да поддържат бюджета на Държавното публично обезпечаване, в случай че тя бъде заложена.

От бизнеса подозират, че служащи спекулират с болничните, с цел да бягат от работа. Синдикатите пък считат, че има случаи когато работодатели сами уреждат болнични на подчинени, за дни когато нямат поръчки.

Каквато и да е истината, факт е, че за последните 2 година броят на болничните внезапно се е покачил, сочи статистиката.

По отношение на поисканата му оставка от работодателите, Бисер Петков сподели, че неговата оставка постоянно е разполагаем на премиера. Ако той реши, че това, което върша, не подхожда на политиката или пък е спънка за обществения разговор, постоянно съм подготвен да се отдръпва, добави той.

Причината за желаната оставка са предложенията за административно нарастване на минималните осигурителни приходи (МОД) по съществени стопански действия и квалификационни групи специалности.

Бизнесът желае незабавна оставка на обществения министър >>

По мотив предлагането за нарастване на МОД с 3,9 %, Петков изясни, че толкоз е прогнозният растеж на Брутният вътрешен продукт за идната година.

Готов съм незабавно да водим сериозен диалог би трябвало ли да ги има към този момент минималните осигурителни приходи, може ли с нещо да ги сменяем, сподели той. По думите му това би трябвало да бъде част от диалога за механизма за установяване на минималната работна заплата.

Повишаването на МОД е нездравословна и безполезна политика. Така служащите няма да бъдат обезпечавани на цялостната си заплата и ще получават една част от нея в плик, съобщи през вчерашния ден Васил Велев, ръководител на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Никъде в Европа няма толкоз висок сив бранш, което е и повода да има тези минимални осигурителни приходи, отговори Ваня Григорова от КТ " Подкрепа “.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР