За седми път Русе ще бъде домакин на националната инициатива

...
За седми път Русе ще бъде домакин на националната инициатива
Коментари Харесай

Два дни ни делят от поредната инициатива „Стара хартия за нова книга“

За седми път Русе ще бъде хазаин на националната самодейност „ Стара хартия за нова книга “, която се организира с поддръжката на Община Русе и Регионална библиотека „ Любен Каравелов “. Кампанията, проведена от „ ЕКОПАК България “ и Книжен център „ Гринуич “ под надпис „ Почисти и прочети “, предизвиква грижата към природата и любовта към четенето.

На 11 септември от 10.00 до 13.00 часа на пл. „ Свобода “ (пред хотел „ Дунав “) в Русе всяко дете, което докара възрастен компаньон с най-малко 5 кг остаряла хартия за преработване, ще получи нова детска книга по желание, както и дарове от сътрудниците на самодейността. За всички деца, донесли спомагателни 5 кг хартия за преработване, е готова изненада – специфичното издание на идеята „ Пазители на планетата “. Книгата е цялостна с обстоятелства, интензивности и препоръки за запазване на околната среда – от компостиране и понижаване на използването на пластмаса до разчистване на плажовете и подкрепяне на дивия живот. Така в границите на празничния ден едно дете може да получи оптимален брой две книги.

За положителното въодушевление е проведена специфична стратегия с присъединяване младите гении от Детско-юношески фолклорен отбор „ Зорница “, Фолклорен отбор „ Здравец “, Школа по национално пеене, Детска вокална група „ Слънце “, Клуб по спортни танци „ Настроение “. Всички сформира и обединения са част от Общински детски център за просвета и изкуство.

Началото на идеята „ Стара хартия за нова книга “ бе сложено на 15 септември 2013 година Организаторите Книжен център „ Гринуич “ и „ ЕКОПАК България “ и сътрудниците на „ Стара хартия за нова книга “ се сплотиха към концепцията, че е значимо всяко дете още от ранна възраст да се научи да поставя грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има особено отношение към книгата и четенето.

Вече шест години Община Русе е измежду рекордьорите на самодейността – общо 13 634 деца от Русе са предали 73,2 тона остаряла хартия и по този начин са избавили от изсичане 952 дървета. В подмяна дребните екоактивисти са получили повече от 16 830 нови книги.

Партньори на акцията „ Стара хартия за нова книга “ са издателство „ Ентусиаст “ и фондация „ Културни вероятности “.

Каузата е подкрепена от издателствата „ ТРУД “, „ ЕГМОНТ “, „ Книгомания “, „ Хермес “, „ Просвета “, „ Artline studios “, „ ФЮТ “, „ Златното пате “, и от „ Албо груп “.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР