За руския наемнически ръководител Евгений Пригожин се предполага, че е

...
За руския наемнически ръководител Евгений Пригожин се предполага, че е
Коментари Харесай

Ето Враговете на Путин, които имаха загадъчна участ

За съветския наемнически началник Евгений Пригожин се допуска, че е умрял, откакто аероплан, измежду чийто пасажери участва и неговото име, се разруши северно от Москва без оживели. 62-годишният Пригожин оглави бунт, почнал на 23 и завършил на 24 юни, който по думите на съветския президент Владимир Путин е могъл да тласне Русия към революция.

И други, които през годините се опълчваха против Путин и ползите му, също починаха или бяха покрай гибелта при неизяснени условия, показва Ройтерс.

Ето някои от тези загадъчни катастрофи:

АЛЕКСЕЙ НАВАЛНИ

През август 2020 година най-изявеният опозиционен лидер в Русия Алексей Навални беше трансфериран със аероплан за здравно лекуване в Германия, откакто беше токсичен в Сибир, като западни специалисти заключиха, че става дума за бойното отровно вещество " Новичок ". Москва отхвърли да е забъркана в тази ситуация.

Навални си завоюва похвали по целия свят за персоналното си решение да се върне в Русия през 2021 година Веднага след идването си той беше задържан. Сега излежава 11 и половина годишна присъда за машинация и други обвинявания, които съгласно него са изфабрикувани. Политическото му придвижване беше оповестено за " екстремистко ". Наскоро бяха добавени още 19 години към присъдата, която той изтърпява в строго охранявана наказателна колония.

СЕРГЕЙ СКРИПАЛ

Бивш съветски двоен сътрудник, който предавал поверителни сведения на английското разузнаване, Сергей Скрипал и щерка му Юлия бяха открити през март 2018 година в безсъзнание на скамейка пред търговски център в британския катедрален град Солсбъри.

Те бяха откарани в болница в сериозно положение, а английските управляващи обявиха, че са били отровени с " Новичок ", семейство нервнопаралитични субстанции, създадени от руските военни през 70-те и 80-те години. И двамата оцеляха.

Русия отхвърли да има каквото и да било присъединяване в отравянето и уточни, че Англия нагнетява антируска нервност.

ВЛАДИМИР КАРА-МУРЗА

Руски опозиционен деятел, Владимир Кара-Мурза изрази увереност, че през 2015 и 2017 година против него са били направени опити да бъде токсичен. Впоследствие немска лаборатория е разкрила в тялото му нараснали нива на живак, мед, манган и цинк, се споделя в медицински отчети, видени от Ройтерс. Москва отхвърли да е забъркана.

АЛЕКСАНДЪР ЛИТВИНЕНКО

Александър Литвиненко, някогашен сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и изявен критик на Путин, умря през 2006 година на 43-годишна възраст, откакто пил в лондонския " Милениум Хотел " зелен чай с полоний-210, необичаен и мощен радиоактивен изотоп, както оповестиха английските управляващи.

Путин евентуално е одобрил убийството, заключи през 2016 година английското следствие. Кремъл отхвърли да е забъркан.

Разследване, ръководено от върховен английски арбитър, откри, че някогашният бодигард от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Андрей Луговой и различен руснак, Дмитрий Ковтун, са направили убийството като част от интервенция, проведена съгласно съдията от съветската Федерална работа за сигурност, главната конструкция правоприемник на руското Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Литвиненко бяга от Русия във Англия шест години преди деня, в който е токсичен.

АЛЕКСАНДЪР ПЕРЕПИЛИЧНИ

44-годишният руснак беше открит мъртъв през ноември 2012 година в първокласното си имение край Лондон, откакто излязъл да потича за здраве.

Александър Перепилични потърсил леговище във Англия през 2009 година, откакто оказал помощ на швейцарско следствие против съветска скица за пране на пари. Внезапната му гибел породи догатки, че може да е умъртвил погубен.

Британската полиция изключи версията за насилствена гибел макар съмненията, че може да е бил токсичен с рядка отрова. На предварителното правосъдно чуване бяха изнесени данни, че в стомаха му са открити следи от рядка и смъртоносна отрова от жълт жасмин (гелсемиум).

Преди гибелта си Перепилични се е насладил на изобилна порция чорба от киселец, известно съветско ядене. Русия отхвърли да е забъркана.

ВИКТОР ЮШЧЕНКО

Виктор Юшченко, по това време украински опозиционен водач, беше токсичен по време на акцията за президентските избори през 2004 година, на които той се изправи като прозападния претендент против проруския министър-председател Виктор Янукович.

Той разгласи, че е бил токсичен по време на вечеря край Киев с представители на украинските специфични служби. Москва отхвърли всякакво присъединяване.

В тялото му бяха открити диоксини 1000 пъти над нормата. Лицето и тялото му бяха обезобразени от отравянето и по-късно претърпя десетки интервенции.

Той завоюва наново създадените избори, откакто Върховният съд касира резултатите от първите, на които за победител беше разгласен Янукович в конюнктура на улични митинги, получили названието " Оранжевата гражданска война ".

АННА ПОЛИТКОВСКА

Анна Политковска, журналистка, която отразяваше нарушавания на човешки права, беше убита пред жилището си в Москва на 7 октомври 2006 година на връщане от магазина. Убийството на Политковска, 48-годишна майка на две деца, провокира отвращение на Запад и изведе на напред във времето безпокойството от заканите, пред които са изправени репортерите, работещи в Русия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР