За руската политика и изобщо светоглед е характерно постоянното гледане

...
За руската политика и изобщо светоглед е характерно постоянното гледане
Коментари Харесай

Митрофанова: Ако не беше СССР, България щеше да остане само Софийска област

За съветската политика и въобще мироглед е особено непрекъснатото гледане обратно във времето и опити да бъде върнато обратно времето, което ненапълно изяснява и резултатите в стопанската система.

В проруското издание Поглед.инфо посланика на Русия даде ново изявление, което провокира лавина от мнения.

Ваше Превъзходителство, да стартираме с това, че министър председателят Кирил Петков съобщи, че Вашето държание е неприемливо. Той сподели, че ще привика българския дипломат в Москва за съвещания. Какво в действителност стана, и какъв е Вашият прочит на това?
- Бих споделила, че за мен това беше малко необичайно изявление, тъй като в никакъв случай не съм говорила и всички могат да видят в " Россия-24 ". Първо, аз приказвах пред съветска публика, изказах своето мнение. Второ, в никакъв случай не съм говорила от името на българския народ. Това е една извънредно огромна неправилност, която по своя метод разяснява Кирил Петков. Но очевидно има задача да се усложнят връзките сред нашите страни. Право на българското държавно управление е да привика на консултация своя дипломат. Що се касае до мен, право на моето Министерство е да ме привика на консултация или не.

- Ваше Превъзходителство, другият парещ въпрос в нашите връзки е това, че президентът Путин съобщи, че неприятелските страни, в това число и България, ще купуват съветски газ в рубли.
- Има такава тематика, да. Това решение бе взето през вчерашния ден. Това е, несъмнено, такова решение, което доста наши политици и икономисти чакаха от дълго време. Те от дълго време чакаха цялата търговия с газ и петрол да се прави в рубли. Как това ще стане механически, към този момент е мъчно да се каже. Нужно е време на Централната банка, с цел да създаде методология. После това ще бъде обявено от Централната банка надлежно на централните банки на тези страни или на техни представители, които търгуват с газ.

- Ако погледнем към специфичната интервенция, която Русия води в Украйна, бихте ли могли да кажете има ли нещо съответно, което я предизвика. Възможно ли е специфичната интервенция да беше предизвикана от думите на Зеленски, че Украйна може да се снабди с нуклеарно оръжие.
- Навярно би трябвало да кажа за задачите на тази интервенция и за какво тази интервенция стартира в края на февруари. Първата задача или цел, е несъмнено, отбраната на жителите на Луганската национална република и Донецката национална република. По създание, спасението им от траялата осем години война в района. Осем години Руската федерация се опитваше по всевъзможен метод да повлияе на киевския режим. Призоваваше интернационалната общественост. Имаше всички благоприятни условия в границите на Минския развой да се урегулира този въпрос. Въпреки това, договарянията не доведоха до никакви резултати и от началото на 2016 година НАТО и страните от НАТО започнаха да доставят на Украйна оръжия. У нас доближиха сигнали, че украинската войска се концентрира към тези региони. Стана ясно, че те възнамеряват военна интервенция срещу тези две републики, а също и срещу Крим. През декември имаше финален опит да се урегулира въпроса за Украйна и за разполагането на смъртоносни оръжия в Украйна със страните от НАТО и преди всичко със Съединени американски щати. Ако си спомняте, бяха им показани планове за споразумения, които всъщност бяха отхвърлени. И Съединените щати и НАТО отхвърлиха тези кардинални въпроси, които бяха сложени в тези споразумения. И несъмнено, бих споделила, че това неуместно и провокиращо изявление на Зеленски, където той сподели, че те ще излязат от Будапещенския меморандум, макар че меморандумите не са наложителни документи и от тях не е нужно да се излиза, само че той разгласи, че те желаят да се върнат към статута си на нуклеарна страна. Знаем, че те имат такива благоприятни условия. Това, несъмнено, беше финалната точка в упованията, че спорът може да се позволи, както бихме споделили, по кротичък път.

Приблизително това се случи. Втората задача е демилитаризацията и денацификацията на Украйна. Що се отнася до демилитаризацията, в случай че ставаше въпрос единствено за освобождението на Донецката и Луганската национални републики, въпреки всичко нямаше да ги оставят на мира. За нас жизненоважен се явява неутралният статут на Украйна, с цел да не може никакви бойни подразделения на украинската войска и НАТО да заплашват Руската федерация. Защото, несъмнено, те може да не са член на НАТО, само че де факто... са съдружници, получават въоръжение, инструктори и така нататък от страните на НАТО. За нас това е кардинален миг, заради което Руската войска в тази акция подхожда доста изборно и тъкмо с точни оръжия, ракети, унищожава военната инфраструктура на Украйна. В регионите, където е съсредоточена украинсаката войска, се стараем да ги обкръжим, да отрежем украинската войска от доставяне с муниции, гориво и след това да разчистваме тези региони. За да има минимални вреди измежду популацията.

И, несъмнено, един от тези значими въпроси е денацификацията. Мисля, че до тази интервенция, която разкри мащабите на присъединяване на нацистките батальони във въоръжените сили и изобщо тяхното въздействие в политиката и над мирното население, очевидно сме ги недооценили. Разбирате ли, във всяка страна има и леви, и десни, има изявления, демонстрации, само че ние не си представяхме, че в постоянната войска, в качество на така наречен " комисари ", има от тези националисти. Това е жизненоважен въпрос за Руската федерация. За нас възраждането на нацизма, което виждаме в Украйна, е на генетично равнище, това, което не можем в никакъв случай да позволим.

- На Запад постоянно споделят, че съветските обвинявания, че в Украйна се възражда неонацизмът, както споменахте, се твърди, че са безпочвени. Като образец се показва, че президентът Зеленски е от еврейски генезис и освен. Доколко фактически крайнодесните и неонацистки групи имат въздействие в Украйна през днешния ден.
- Знаете ли, възраждането на такива групи, когато им дадоха независимост, когато ги насърчиха, стартира 2014 година с този Майдан. Започна се, всъщност при Порошенко и разцъфна при Зеленски, тъй като тези отряди ги упражняваха, даваха им пари. И освен Украйна, само че и западните настойници. И ето, тези отряди получиха цялостна независимост, само че вижте какво стана. В Украйна в този интервал махнаха голямо количество монументи на героите-освободители от Великата отечествена война и на тяхно място сложиха монументи на Бандера и Шухевич - нацистки нарушители. И още на други лица, нацистки нарушители, които са воювали в отрядите на Секретен сътрудник. Как да се отнесем към това? Това към този момент беше намерено предизвикателство. Защо на Запад не видяха това?! Не се уплашиха? Не направиха забележка?! Не се скараха? И моето усещане е, че Зеленски е пленник на тези отряди. А във връзка на Зеленски, не желая да разисквам личността му. Той беше прелестен артист, сполучлив, смятам, че квартал 95 беше страховит и комичен клуб. Но разбирате ли, едно е да играеш президент, а друго да бъдеш президент. За страдание, това не му се сполучи. В неговото обграждане също има евреи. Не мога да схвана по какъв начин може това да се случва. Резников кой е? Юрист, който е министър на защитата, който беше сътрудник на една съветска компания. Също евреин и така нататък Поради това, този въпрос.... считам, че предците на тези хора едва ли биха се зарадвали от активността на потомците им.

- Споменахте, че Западът не обръща внимание на неонацизма в Украйна. Прави усещане на всички обективно мислещи, че неонацистки и неофашистки настроения се възраждат освен в Украйна. Веднага на разум ми идват всякакви празнувания в Естония и Латвия, свързани с локалните латвийски и естонски елементи на Вафен Секретен сътрудник.
- Да, в Латвия и Естония от дълго време организират тези паради на Вафен Секретен сътрудник от 90-те години. Но, разбирате ли, там няма социална поддръжка и всеобщ темперамент. Това не са дори потомците, а самите тези, които са воювали във Вафен Секретен сътрудник. Това са хората, които Секретен сътрудник е формирала от локалните. Това наподобява чудовищно, само че на него реагира единствено Русия и Израел. Повече никой не чу за тези неща. Но те не са нападателни. Те просто организират церемониал в несъмнено време, заради което мисля, че там надали ще има подобен обсег.

- Докато сме към момента на тематиката за историята, в България също се появиха отзиви за махане на паметника на Съветската войска. Опит да се заличи историята и ролята на Съветската войска като освободителка на Европа ли е това?
- Знаете ли, за мен е изумително, въпреки че разбирам, че може да има комплицирано отношение в България към този интервал, на Великата отечествена война или ВСВ. Руската войска е посрещната с цветя. Разбирам, че това е комплициран интервал, когато идва нова власт. Когато тя се разправя с тези, които поддържат фашистите и така нататък Тук има потомците и на едните, и на другите, не толкоз доста време е минало. Затова има разнообразни отзиви. Но разбирате ли, да се слагат под подозрение ролята на Съветския съюз за освобождението на Европа.... Защо споделям, че тук съветската войска не е воювала - съветските бойци са се лекували в лечебните заведения единствено. Но, в случай че съветската войска не беше стъпила на земята на България, бойните дейности щяха да продължат още време. Това е било към този момент ясно, че това е, тук войната е свършила. И втори миг, в случай че не беше Съюз на съветските социалистически републики, България щеше да остане единствено Софийска област, тъй като тогава стана тирада за разделянето на България и единствено Съветският съюз не дава да се раздели тя. Не единствено че Съюз на съветските социалистически републики не дава тя да бъде разграничена, само че й оставя придобивката Добруджа. Поради това, колкото и да са комплицирани връзките, би трябвало по-обективен взор на историята. Що се отнася до паметника на Съветската войска, коства ми се, че битката с паметниците е последно нещо. Защото паметниците са, по какъв начин да го кажем, знак на всяка ера, който всяка страна е длъжна да пази. Вземете паметниците на Руско-турската война, към тях се отнасят почтително. Към паметниците на Съветската войска също се отнасят почтително в България и ние го оценяваме. Ето за какво моето отношение, изключително като човек, който се е занимавал със предпазване на монументи и паметни места, е, че това е историческо завещание на всяка страна. Вижте, да вземем за пример, Франция. Там не се борят с паметниците. Там има монументи на Наполеон, Робеспиер и на Френската гражданска война, и на всякакви крале. Нищо и никой не се занимава с тях. Там има улици в чест на американски президенти, улици на името на съветски композитори. Има улица " Сталинград ". Разбирате ли, това приказва за равнището на културата на обществото.

- Казвате, че това приказва за културното равнище, само че през днешния ден виждаме в Европа по какъв начин може в италиански университет да изхвърлят Достоевски от курсове по литература, по какъв начин може да се не разрешава Чайковски, по какъв начин може съветски диригент да бъде уволнен....
- Знаете ли, сега сме в подобен интервал на ажиотаж, в който се гледа какво още може да се направи, с цел да се аргументи болежка, да се зачеркне Русия от въобще всичко. Това, което се назовава ``culture of cancelling`` (култура на отмяната). Но това е невероятно. Този интервал ще отмине. Първо, това не е на всички места. Против са дейци на културата и науката. Неотдавна имаше писмо от дейци на науката от Съединени американски щати към нашата РАН. Така няма да бъде. Това е интервал на ажиотаж, който ще отмине, тъй като е невероятно да се изтрие съветската просвета. Тя е международна просвета.

- Ваше Превзъходителство, има един тежък въпрос, който вълнува нашите фенове - това е въпросът за биологическите лаборатории, които Руската федерация твърди, че се намират на територията на Украйна. Какви доказателства има Русия и през днешния ден също излезе информация, че тези лаборатории може да са свързани с персони на най-високо равнище в администрацията на Съединените щати.
- Да, това, че в Украйна има биолаборатории е известно, макар че беше добре известно за девет, само че се оказва, че има доста повече. Има 30 биолаборатории. В нашите ръце попаднаха документи - има документи, които демонстрират с какво са се занимавали, какво са правили. Известно е, че тези биолаборатории са работили със страшни инфекции, изучавали са прелетни птици, които има и в Украйна, и които могат да пренесат тези инфекции на наша територия. Освен това се е събирал биологически материал от украинските жители - кръв и по този начин нататък. Около 16,000 души, чиито данни са пратени в Съединени американски щати. Изучавали са по какъв метод тези инфекции въздействат на този или оня вид население, има се поради славянското. Това е било извънредно рисково за целия район, защото, както разбирате, славянският генотип, да кажем по този начин, не е единствено в Русия и Украйна, само че и Беларус, Полша, България. Ето за какво това няма да отмине просто по този начин. Сега КНР повдига въпроса, тъй като в света има към 360 лаборатории, които обкръжават Руската федерация и Китай. И когато американците споделят, че това са научно-изследователски лаборатории, че единствено помагали на украинците да работят с оборудването, извинете ме, само че украинската просвета изобщо не е неприятна и да образоват учени по какъв начин да работят с всякакви препарати, е изцяло излишно. И също така министърът на опазването на здравето на Украйна беше гражданка на Канада, чийто предшественици също са били бандеровци. И ето, картината става доста забавна. А що се касае до връзките на фамилията на високопоставени лица с тези биолаборатории, по тази причина се приказва, само че към този момент нямаме доказателства.

- В първата част говорихме за неонацизма в Украйна и да вземем за пример, Латвия и Естония. Прави усещане, че дейности, като това за биолабораториите, заемат по-застрашителни размери, в сравнение с в балтийските страни.
- Въпросът е в това, че разбирате ли, неонацистките структури са проникнали във всички публични структури на Украйна. В това е казусът. Самият Аваков, който дълго беше секретар на СБУ, е един от водачите на нацистките групировки. Те се намират в армията. В съвета за сигурност на Украйна. В това е разликата. Това не е група на участници в някогашните военни дейности във Вафен Секретен сътрудник в Латвия, които са възрастни хора, които вървят на проява в Латвия. Това е друго. Ето за какво приказваме, че денацификацията е една от сериозните задания и цели на интервенцията.

- В първата част казахте, че РФ нанася високоточни удари, щадящи цивилното население и се пробва да изолира украинските военни елементи. Но Западът упреква Русия във военни закононарушения. Всъщност, президентът Байдън назова президента Путин боен нарушител. Има ли фактология и доказателства, или това не е по този начин?
- Знаете ли, двоумя се. Разбира се, че военните виждат и схващат всичко, защото в този момент има средства за оценяване на всичко това. Не, това е безспорен фалшив, който особено се популяризира, с цел да поражда на Запад голямо състрадание. Към мирното население, несъмнено, има голямо състрадание, него го има и в Русия. Не можем да се отнесем равнодушно към това, когато гледаме по какъв начин умират мирни хора, по какъв начин плачат деца и така нататък Но военната интервенция...., в случай че не жалехме мирните поданици, то тази интервенция от дълго време щеше да е приключила, разбирате ли. Ако си спомним бомбардировките над Югославия през 1999 година. Това бяха килим бомбардировки, когато починаха 5000 души и доста останаха ранени и заболели поради тях, тъй като имаше бойни глави с обеднен уран. Ето за какво, нашите въоръжени сили поразяват извънредно военни обекти и обекти с осведомителна инфраструктура. Ние на практика през цялото време откриваме филантропични коридори. Това не е толкоз елементарно, тъй като украинските националисти попречват изхода на мирното население. Днес получих копие на заповед от Одеса, която е подписана от ръководителя на одеската оперативна група по отношение на това, че би трябвало да се открият строеви точки в избрани учебни заведения - всички учебни заведения са преброени с адреси, в определни детски градини, клиники, поликлиники и така нататък И също написа, че не би трябвало да се допусне бягството на мирното население. Що за заповед е това? Разбирате ли? Сега има фейкове, които с такава убеденост се популяризират на Запад и имат две задания. Първата е да се упрекна във всичко Русия, с цел да се извърши анулация на Русия в очите на международната общност. Да се каже - те са зверове, те бомбардират мирното население. Това е едната задача. А втората задача е своите стопански проблеми, които съществуват в Съединени американски щати, в Европа, в следствие от двугодишната пандемия, когато стопанската система работеше неприятно, прегряването на паричния пазар, големите задължения, в този момент има покачване на цените на горивата... Обърнете внимание, че за това също упрекнаха Русия. Русия е отговорна, че цените се подвигнаха. Ние не вдигнахме цените. В страните, на които продаваме на закрепена цена, си върви на закрепена цена. За да кажат на своя народ: Вие би трябвало да стегнете колана, тъй като Русия направи по този начин, че на вас в този момент ви е доста неприятно. Защото повишението на цените на газа, на топлоснабдяването, е единствено началото на историята. По-нататък се почва повишение на цената на продоволствията, а в доста страни няма да стигат тези продоволствия. Ето за какво през днешния ден на съвещанието на Европейска комисия бе казано, че е нужно доста деликатно да се подходи към това ембарго на продоволствията. Разбирате ли? И имат безсрамен отговор Защо не налагате ембарго на всичко? Защото тогава у нас ще има дефицити. А това, че в Русия при такива тежки наказания ще има също дефицити никого не го интересува. Такова надменност, неуважение. Всичко е с цел да може популацията да се концентрира на войната. Това е доста комфортно, с цел да се изясни на хората за какво живеят неприятно.

- Понеже отворихте дума за резултата на всички тези събития, по какъв начин очаквате глобите да се отразят на Русия. Казвате въпреки всичко, че и съветското население ще претърпи някакви ограничения. И също по какъв начин Русия може да издържи на тези наказания?
- Вижте, глобите са невиждани. Аз помня Съветския съюз и помня ембаргото на доста неща. Ние знаем за глобите, които бяха наложени на Иран, на Северна Корея и на редица други страни. Това, което в този момент се случва и тези наказания, които се постановат на Русия, са невиждани. На мен като икономист ми е ясно, че тези наказания и техните последици ще имат резултат за самите европейци и американци. Те безусловно не са говорили - нито с бизнеса, нито с хората, които са в действителната стопанска система. Това са политически наказания, които в най-хубавия случай са съгласувани с Министерството на финансите и Централната банка на страната. Ето за какво в този момент са наложени повече от 5000 наказания против Руската федерация. Знаете ли, несъмнено, ще има някакъв безпорядък, тъй като не в Русия, а точно хаосът от недоумение по какъв начин нататък ще се търгува. Как ще могат да се разплатят за газа? Е, в този момент ще се разплащате в рубли за газ. Също забавно. И по този начин нататък. Вие закривате сметки. По създание откраднахте парите на суверенна страна. Защото тези 360 милиарда замразени запаси на Централната банка са пари на суверенна страна. Сега споделят - у вас има още 200 млрд в злато, само че ние няма да ви разгадаем да ги ползвате. Ще следим деликатно. Ето за какво е нужно време да разберем по какъв начин ще живеем, по какъв начин ще работим. Това е първото. И то е съществено. Но бих споделила, че е не по-малко съществено и за западните страни. Те към момента не са осъзнали изцяло всичко. Ето, да вземем за пример, ще кажа за производството на микрочипове. Да, Русия ще бъде лишена от микрочипове, които се създават извънредно в Тайван. За микрочиповете се употребява неподвижен газ хелий, който се изнася главно от Русия. Според вас какъв брой пъти е повишена цената на хелия в този момент? Така, по ваше мнение? Тридесет пъти! Разбирате ли? Производството на микрочипове ще стане доста по-скъпо. Съответно цялата електроника, всичко ще нарастне. А хората? Откъде те ще намерят пари, по какъв начин ще живеят? Тук е нужно време, с цел да осъзнаят всички какво ще стане. А в случай че приказваме за Русия, Русия е самодостатъчна страна. Обезпечени сме с снабдяване. Обезпечени сме с петрол и газ. Може най-сетне да газифицираме всички региони на нашата голяма страна. Защото изнасяме доста за чужбина, а към момента имаме региони в Русия, които са негазифицирани. Ще дадем поддръжка на нашата лека индустрия, която се намира в комплицирана обстановка, тъй като голямо количество задгранични марки работят и купуват. А у нас има доста прелестни лични такива - моделиери и други. Тоест това ще даде огромен подтик на развиването на личната индустрия. Да, ще има сложности. Но слушайте, в Съюз на съветските социалистически републики също имаше доста сложности, само че се справихме прелестно с тях. Ето за какво упованието на Съединени американски щати и Запада, че на следващия ден съветският народ ще се вдигне срещу Путин, тъй като няма Кока-кола - това няма да се случи. Защото съветският народ е друг. Имаме задоволително огромен плурализъм, макар че ни назовават автокрация. Но в тежките моменти в нашата история съветският народ се е сплотявал в обединен фронт.

Всеки, който знае съветската история, би трябвало да си спомни за това. Нечестно и неправилно е да критикуваш своята войска или народ, тъй като поддържа специфичната интервенция във време, когато се организира тази интервенция. Другият въпрос е по кое време всичко ще свърши. Навярно би трябвало да поговорим какво не е било както би трябвало. Какво е можело да се направи по-добре. Искам да кажа, че самата аз, когато стартира тази интервенция, си дадох сметка, че всичко е извънредно комплицирано и проанализирах всичко, което, да допуснем, че от 2014 година насам не сме създали както би трябвало. Какво ние в дипломатически и политически проект не сме свършили? И знаете ли!? Не открих такова нещо. От 2014 на всички интернационалните платформи, във всички двустранни връзки, не е имало случай въпросът за Донбас и Луганската и Донецката национални републики, по отношение на това какво там става, да не се е обсъждал на всички преговорни равнища.

- Ще ми се да обсъдим въпроса за българо-руските връзки. На фона на цялата обстановка и на това, че България е избрана за неприятелска страна, едва ли можем да чакаме съветски туристи това лято?
- Знаете ли, желая да стартира отначалото, че когато пристигнах преди една година имах, несъмнено, предпочитание да развиваме връзките с България. След като, както помните, Чехия беше оповестена за неприятелска страна предходната година, у нас в Русия имаше разнообразни политици, разнообразни отзиви, които също говореха и за България, че тя би трябвало да се разгласи за неприятелска. Тогава съумях да убедя всички, че това не е по този начин. Че в България произтичат други процеси. Че България по определение не може да е неприятелска страна. Но по-късно, след всички изявления, които слушахме, след всички дейности, които бяха подхванати, България се включи в тройката на тези страни, които незабавно за всичко упрекват Русия. Произнасят такива, разбирате, думи.... Полша, Литва, Латвия, а в този момент и България. На мен ми е освен неприятно, само че и смятам, че с по-умерени позиции България може да има различен вид диалози с Русия. Меко казано. Сега е извънредно комплицирано.

А във връзка туристите мога да кажа еднопосочно - не, несъмнено, че туристи няма да дойдат. Смятам, че могат да дойдат притежателите на жилища, които не са малко. Зависи от това, каква конюнктура ще има на крайбрежието - в този момент там има доста украински бежанци. Е, кои са бежанци, и кои са просто хора с пари, които са избягали от военните дейности - тях не ги ревизират, когато идват тук. Кои могат да дойдат тук като бежанци, към този момент просто не знаем. Ето за какво се колебая, че хората ще дойдат тук. Руснаците ще отидат в Турция, Египет, Обединените арабски емирства. А и у нас в Русия има доста места за отдих. Знаете ли, да забележим Унгария - тя също е членка на Европейски Съюз и НАТО, само че се придържа към една по-сдържана позиция. Турция също. България закри въздушното си пространство три дни преди Европейски Съюз да го направи. Защо? И кой завоюва? Спечели Турция, тъй като стана голям хъб, който обслужва съветското направление със свои самолети. На мен ми се коства, че тук има доста политика и малко здрав смисъл и стопански интерес.

- Очаквате ли, че има път обратно - към деескалация на това напрежение, към топене или живеем в нов свят? Нова желязна завеса?
- Знаете ли, в този момент е мъчно да се каже. Много мъчно е. Боя се да давам прогнози, тъй като в последна сметка всички ходове обратно ще бъдат доста комплицирани. Всички ходове обратно ще бъдат някаква търговия със Запада. Доколкото, разбирате ли, Америка, политическият естаблишмънт на Америка е една политическа борса. Така че едни въпроси ще се решат на равнище политиката, други ще се решат на равнището на тази борса, където лобистите ще получат пари или ще желаят пари, с цел да решат този или оня въпрос... Ето за какво в този момент, когато приключи военната интервенция, ще е по-ясно какъв ще бъде животът по-насетне. В днешното съвещание на НАТО и техните апели и решения какво да бъде за военната помощ за Украйна демонстрират, че тези страни нямат интерес този спор да приключи бързо. Ето за какво ще забележим по какъв начин ще се развие това по-нататък. Тогава може да почнат да се обмислят стъпки обратно.

- Накрая, тъй като споменахте за НАТО и Украйна - има ли заплаха в спора да бъдат забъркани страни от източния фланг на НАТО?
- Не мисля. Това би било безумство. Това, което предлага Полша - да вкара миротворчески сили в Украйна - не е ясно какво имат поради - полски или натовски войски? Миротворчески войски могат да се вкарат от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Други миротворчески войски няма. Какво беше това? Това е, бих споделила, политическа самодейност от страна на Полша. Но рискова самодейност, тъй като Полша излезе с такива рискови начинания през 1939 година и получи това, което получи. Ето за какво тук би трябвало да сме извънредно деликатни. Смятам, че в НАТО, изключително военните, добре схващат, дори считам, че военните в дадената обстановка са по-сдържани и умерени хора. Защото те прелестно схващат какво заплашва всяка жега и всяко нехайство в тази обстановка.

 

Интервю на Симеон Миланов
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР