За разлика от родителите си, радикалната ислямистка Саманта Летуайт никога

...
За разлика от родителите си, радикалната ислямистка Саманта Летуайт никога
Коментари Харесай

Как една обикновена млада британка стана джихадист

За разлика от родителите си, радикалната ислямистка Саманта Летуайт в никакъв случай не вижда живота в раздрана от спорове Северна Ирландия през 70-те и 80-те години на предишния век. Именно това – обичайното й образование като дете от междинната класа в Англия, ръководена от Маргарет Тачър – направи трансформацията й в терорист толкоз странна. Никой от някогашните й съученици, другари или познати не би могъл да си показа, че Летуайт ще се трансформира в толкоз рисков човек. Въпреки това, атентатите в Лондон от 7 юли 2005 година трансформират живота й вечно.

Тогава в терористична офанзива против директната система в английската столица брачният партньор на Саманта Жермен Линдзи убива 26 души и се самоубива. По това време тя е бременна в седмия месец с второто им дете по това време и обществено осъжди дейностите му. До 2008 година обаче възгледите й се трансформират и тя си търси нов брачен партньор – наложително джихадист.

В последна сметка тя се причислява към ислямската армейска група Ал Шабаб и е обвинена в присъединяване в нападението на комерсиалния център Уестгейт и е обвързвана с набези в Йоханесбург и Кения. Обвинена в причиняването на гибелта на над 400 души, „ Бялата вдовица “ е търсена от Интерпол, само че не се е появявала на бял свят от години.

 Russell square police road

Полиция на място на атентата в Лондон на 7 юли 2005 година

Родена на 5 декември 1983 година в Банбридж, окръг Даун в Северна Ирландия, Саманта Летуейт е отгледана от деец от английската войска, който се срещна със брачната половинка си, до момента в който е на работа в Ирландия през 70-те години. По това време страната е заплетена в проблеми – това е стадий от ирландската история, който стартира в края на 60-те години на предишния век, ескалира десетилетия и стихва едвам в края на 90-те години. Ирландските партизани от републиканската войска, които искад да сложат завършек на английското ръководство над страната, рутинно бомбардират здания и се стрелят с бойци и полиция по улиците. Родителите на Летуейт я отглеждат там няколко години след което се местят в Айлсбъри, Англия.

Приятелите й от детството значително вземат решение да не приказват за Летуейт, макар че преходът й към тероризма наподобява в известна степен натурален. Чувствайки се изоставена и изгубена след раздялата на родителите си през 1994 година, тя се сближава със фамилията на нейн другар мохамеданин и стартира да се интересува от религията им. „ Това не е просто промиване на мозък “, споделя режисьорът Адам Уишарт, който прави документален филм за англо-сомалийския тероризъм. „ Срещнала се е с това момиче, харесала е фамилията й и приема сунитския ислям. Мюсюлманската общественост в Айлсбъри не би споделила, че радикализацията идва от тук, само че радикалните проповедници в Лондон държат под око хората от Айлсбъри. “

Приятелите й споделят, че „ е търсила разтуха в съседите мюсюлмани, за които е вярвала, че имат по-силни фамилни връзки “, в сравнение с тя. След като приема исляма на 17 години, тя стартира да учи политика и вяра в Школата за ориенталски и африкански науки към Лондонския университет. Тогава тя се среща с Жермен Линдзи, деятелен британец, роден в Ямайка, която споделя мненията на Летуейт за невмешателство във външната политика. „ Вероятно някой я е срещнал с Жермен… те се провокират един различен все по-силно, до момента в който той не взриви трен “, сподели Уисхарт. „ Това е обстановка, която от една страна е обяснима, даже банална. Срещаш някого, получаваш въздействие под техните хрумвания и това те води по-нататък. Но въпреки това, сега, когато реши да взриви влака и да убие пасажери, обстановката е изцяло вцепеняваща и необяснима. “

Линдзи е на 19 години, когато взривява бомбата. След като оповестява, че е липсващ 6 дни по-късно, Саманта дава изказване:

След това се омъжва за втория си брачен партньор, за който се знае единствено, че е кениец. От него ражда третото и четвъртото си дете през 2009 и 2011 година Смята се, че той умира в терористична офанзива. „ Аллах ме благослови с най-хубавия брачен партньор за мен “, написа тя за третия си, неидентифициран мъж в бележки, конфискувани от кенийските управляващи през 2011 година „ Помолих за човек, който ще даде всичко за Аллах и ще посвети живота си на тероризиране на неверниците, както те тероризират нас. “

Не е ясно по кое време тъкмо напуща Англия. Журналистът на BBC Питър Тейлър, който прави документален филм за Ал Шабаб, споделя, че безкрайният блян да я открият я прави съвсем „ митологична фигура “. Тя изчезва някъде през 2009 година.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР