За разлика от предишните два служебни кабинета, в този кадровият

...
За разлика от предишните два служебни кабинета, в този кадровият
Коментари Харесай

Кой подбра служебната власт

За разлика от предходните два служебни кабинета, в този кадровият обсег на измененията по другите равнища на ръководството наподобява по-голям, а кръгът на властовите назначения - доста по-широк. Промените, които краткотрайният кабинет прави в министерства, организации и държавни компании, в този момент са доста по-длбоки. На високи постове бяха сложени хора, свързани с някогашни авторитетни фигури в Българска социалистическа партия като пловдивския предприемач Георги Гергов и Кирил Добрев, които в този момент са ярка съпротива на водача на социалистите Корнелия Нинова.
По време на второто служебно държавно управление на Стефан Янев в президентската администрация поражда съществено напрежение. Причината - противоречиви назначения в изпълнителната власт. Възмутен от някои от тях, основният секретар на президента Димитър Стоянов се пробва да се опълчи на кадруването на двама от секретарите на президента - Пламен Узунов и най-много Николай Копринков, през които минават по-голямата част от назначенията по ниските и не чак толкоз ниските равнища в изпълнителната власт, и даже заплашва да напусне поста си. Пред някогашни депутати от Българска социалистическа партия споделя, че в диалог с президента показал няколко неща, които съгласно него би трябвало да се трансформират, и даже му ги дал в писмен тип. Радев пък дава обещание да вземе ограничения и да реши казуса. " Нищо не се промени ", споделя тогава Стоянов.

Близо година след тази преживелица, за която описват някогашни депутати от социалистическата партия, Стоянов е изваден краткотрайно от президентската администрация, тъй като стана министър на защитата в четвъртото служебно държавно управление на Румен Радев с министър председател Гълъб Донев. Сменят се хора на равнища, които предходната година останаха незасегнати, макар че служебното държавно управление управляваше общо седем месеца.

Причините за това евентуално са най-малко две - към този момент насъбраният политически и административен опит от президента и неговата администрация, както и желанието контролът върху процесите в страната този път да бъде по-сериозен. Това обосновава и вниманието, което заслужава веригата по взимане на решения - кой, къде и по какъв начин взема решение някой да бъде назначен в държавната администрация.
Реклама Разликите с предходната служебна власт
За разлика от предходните два служебни кабинета обаче, когато на другите позиции във властта главно се лансираха хора, свързани с така наречен партии на смяната, които по-късно влязоха и в ръководството на страната, в това служебно държавно управление кадровият обсег наподобява още по-голям, а кръгът на властовите назначения - доста по-широк, като се стартира от слагане на високи постове на хора, свързани с някогашни авторитетни фигури в Българска социалистическа партия като пловдивския предприемач Георги Гергов и Кирил Добрев, които в този момент са ярка съпротива на водача на социалистите Корнелия Нинова, премине се през управнически фрагменти на ГЕРБ и се стигне до хора, свързани с държавното управление на Пламен Орешарски и кръговете от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, които тогава го подкрепяха.

Бързите рокади на другите равнища в изпълнителната власт, с които се заменят фрагменти на постоянното държавно управление, пък са знак, че назначенията са премисляни много преди да е ясно, че второ държавно управление няма да може да се сформира в границите на последния парламент. Според регионални шефове да вземем за пример техните назначения са се знаели три седмици преди диалозите сред съдружните сътрудници от четворната коалиция да се провалят.

Около жълтите павета в София е известна хипотезата, че зад сериозна част от тези назначения стоят отново двамата президентски секретари - Копринков и Узунов. Разбира се, надали решенията кой да оглави служебните министерства, както и други основни позиции в кабинета, са вземани еднолично от тях, без да са съгласувани с президента Румен Радев. Според някогашни депутати обаче въздействието на двамата е доста при кадровото застраховане на по-ниските равнища.

Заради всеобщите назначения на разнообразни позиции в служебната власт на хора от Пловдив, откъдето са Узунов и Копринков, се заприказва за " пловдивската група " в ръководството. В опит да иронизира ролята на двамата секретари на президента и въздействието им върху кадровата политика на предходните два служебни кабинета някогашният министър председател Бойко Борисов употребява словосъчетанието " пътя на копринката " (от Копринков).
Реклама
Министри от служебния кабинет настояват, че са нямали опция да избират екипа си от зам.-министри или в някои случаи даже шефове на кабинети, а те са им били наложени от президентството. Подобен беше методът и при предходните служебни държавни управления.

Намесата на Пламен Узунов в сегашната власт се вижда най-много в Министерство на вътрешните работи, където на основните постове във ведомството са върнати съвсем всички лица, които той стартира в предходните два служебни кабинета. За Копринков пък импровизирано се твърди, че през него минават назначенията в останалите основни министерства.

Възможно е и обяснението за въздействието на двамата да е в някаква степен градска легенда - опит да се търси логичност и интрига, каквато от време на време няма. И Пламен Узунов, и Николай Копринков обаче са във властта от дълго време, а въздействието им, даже и от време на време да е надценено, сигурно е огромно.
Кой е Копринков
" За Николай Копринков мога да приказвам единствено със суперлативи - смислено момче, сериозен мъж и същински родолюбец. С каквото и да се захване, го прави като хората и се раздава на цяло. Познавам майка му и цялата му рода още от времето преди 12-13 години, когато имах фуражен цех в с. Труд, и умерено мога да кажа, че Николай Копринков има доста здрави фамилни основи. " Така някогашният водач на Българска социалистическа партия в Пловдив Георги Гергов разказа новоназначения консултант по вътрешна политика на президента Румен Радев в края на януари 2017 година Тогава Копринков, на който Радев повери връзката си с политическите партии, беше прочут в Пловдивска област и в средите на Българска социалистическа партия, само че малко прочут отвън партийния актив на социалистите.
Николай Копринков беше непроменяемо зад президента в нощта след вота, когато Радев завоюва втори мандат Фотограф: Цветелина Белутова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР