За разлика от други европейски страни, в Австрия, след руската

...
За разлика от други европейски страни, в Австрия, след руската
Коментари Харесай

Financial Times: Виена е центърът на руските шпиони в Европа

За разлика от други европейски страни, в Австрия, след съветската инвазия в Украйна, съветското дипломатическо посланичество съвсем не беше понижено. Заради това Виена се е трансформирала в център за съветски шпиони, работещи в Европа, написа Financial Times, представен от „ Сега “.

В Австрия са ситуирани няколко огромни интернационалните организации, в това число Международната организация за атомна сила, ОПЕК и разнообразни организации на Организация на обединените нации. В същото време законите на страната не контролират разследваща активност, която не е ориентирана против австрийското държавно управление. “Ако, да вземем за пример, Русия шпионира Германия – един от най-близките ни сътрудници – на австрийска територия, ние не бихме могли да създадем нищо по въпроса, тъй като това не се случва „ в ущърб на Австрия “, изяснява Стефани Криспер, австрийски народен представител парламент от демократичната партия НЕОС.

Според FT, след съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година, европейските страни са експулсирали повече от 400 съветски шпиони, работещи под дипломатическо прикритие. Австрия до момента е експулсирала единствено четирима. В страната остават над 180 упълномощени съветски дипломати. Според вестника най-малко 1/3 от тях употребяват дипломатическо прикритие за събиране на разследваща информация. Освен това доста шпиони работят незаконно в страната заради неналичието на надзор.

FT отбелязва, че Русия употребява Виена и за огромна интервенция на електронното разузнаване. Покривите на всяка съветска дипломатическа постройка и комплекс в града са покрити с радари, куполи и сенници, които евентуално крият устройства за наблюдаване. Някои от тези системи са конфигурирани през последните месеци.
Западните разследващи чиновници и дипломати са комплицирани от обстановката в Австрия. „ Това е като Дивия запад. Смешно е какъв брой доста ви се разминава тук. Дори и от наша страна, сигурен съм “, сподели западен посланик пред вестника.

Ситуацията с шпионажа към този момент остави Австрия отвън редица съглашения за шерване на разследваща информация, в това число посредством Бернския клуб, неофициална мрежа от европейски разследващи организации.

Тази година трите най-големи опозиционни партии в страната поддържаха въвеждането на законодателни промени, които да криминализират шпионажа в Австрия против непознати управляващи и структури. Досега обаче държавното управление на два пъти стопира гласуването на този въпрос в Народното събрание с обяснението, че е належащо повече време за съвещания за смяна на закона.

“Виена е съвършен център за шпионаж, постоянно е била. Ако сте офицер от съветското разузнаване и желаете да се срещнете с източник в Германия, за какво да рискувате да го срещнете там? Каните този човек на ски почивка в Австрия. Или бал във Виена “, сподели Густав Гресел, някогашен австрийски офицер, а в този момент старши политически помощник в мозъчния концерн Европейския съвет за интернационалните връзки.

„ В момента позицията на Австрия в Европа е срамна, само че държавното управление постоянно може да каже, че нито един закон не е нарушен. Ако трансформират закона, ще би трябвало да се опитат да го наложат – и въпросът е, че евентуално не могат. Това е още по-срамно “, сподели представител на западното разузнаване пред FT.

През 2022-2023 година западните страни изгониха над 600 съветски дипломати, в това число поради съмнения в шпионаж. Германия, Франция и Полша експулсират над 40 дипломати, Естония, Словакия и Словения – над 30. От началото на войната България експулсира 82 съветски дипломати.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР