За разлика от днешните лежащи по диваните топки козина, кучетата

...
За разлика от днешните лежащи по диваните топки козина, кучетата
Коментари Харесай

6 кучешки породи със суперсили

За разлика от днешните лежащи по диваните топки четина, кучетата в миналото е трябвало да работят. Векове наред „ най-хубавият другар на индивида “ е бил повече служащ, в сравнение с другар и домашните кучета са били ценени най-много поради способността си да извършват сложни (или даже смъртоносни) задания. Това постанова да разбираем за кучетата много неща, които евентуално не сте чували преди.

6. Дакелите са развъждани, с цел да ловят язовци

Дакелът може да е в топ 10 на най-популярните породи кучета, само че за множеството хора е просто обект на насмешки поради пропорциите си.

Вярвате или не обаче, дакелът е основан подобен преднамерено. Издълженото му тяло, острия нос и дребните крака, в композиция с нападателния темперамент са идеални за работата, за която е предопределен: ликвидиране на язовци.

Точно по този начин, една от най-неуважаваните породи през днешния ден е имала тежката задача да води подземни борби с най-свирепия гризач на света.

5. Леопардовата катахула може да катери високи дървета

Прилича доста на улична превъзходна и в общи линии не сме надалеч от истината, тъй като произходът на леопардовата катахула е много неразбираем. Някои споделят, че френски заселници са чифтосали своите хрътки с червени вълци. Други настояват, че индианците са кръстосали своите породи с бойните кучета на Ернандо де Сото 300 години по-рано. Каквато и да е истината, леопардовите кучета могат да са шокираща панорама за неподготвените – те имат дарба, която нормално не се открива при техния тип: могат да се изкачват по дървета.

Това умеене не е резултат от смес на котешки инстинкти в рецептата, а е пристигнало естествено. Храната постоянно била нищожна през тези години, по тази причина кучетата е трябвало да се оправят сами. От нужда, тези кучета са развили освен доста положителни катерачески умения, само че и ципести лапи за плуване, както и доста висок разсъдък.

4. Кожата на шар пей му дава преимущество против глиганите

Направо да си го признаем: китайските ловни породи могат да са много странни. Те постоянно са на челни места в класациите за най-грозните кучета. Шар пей обаче е порода основана особено да лови глигани. Използвайки кожата си.

Проблемът с глиганите е, че са големи, диви зверове с дебела кожа, а шар пей не е изключително наедрял. За да се оправи с този минус, кучето разполага с много кожни гънки, които му разрешават просто да се отръска от звяра. Когато бъде ухапано от глигана, то може да се извърти и да отвърне на офанзивата.

3. Далматинците с право са амулет на пожарникарите

Вероятно като множеството хора и вие незабавно се сещате за кино лентата „ 101 далматинци “, когато видите такова куче. Породата обаче идва от Хърватия и първичната й работа е била да съпровожда дилижанси. Причината е, че се схваща извънредно добре с конете.

Но какво общо има с пожарникарите? Освен дружбата им с конете, далматинците са теглили и пожарни коли, тъй като не се опасяват от огън.

По времето когато пожарите са били гасени от хора в супер запалими дървени каляски, някой е осъзнал, че далматинците – порода, толкоз антична, че е изобразена в египетските писмени знаци – могат да тичат начело и да разчистват пътя.

2. Големите уши на басета улавят миризми

Басетът не е прочут със зашеметяващата си хубост, само че е развъждан да наблюдава и лови зайци. Това звучи необичайно за куче с къси, дебели крайници, имайки поради, че зайците са много бързи. Освен това мъжките басети могат да тежат над 30кг.

Истината обаче е, че басетът е съвършен за работата си, която е да открива зайците по миризмата им. Като начало, той е куче, затова има много положително подушване. Дългите му уши пък улавят миризмата на дивеча и я държат покрай носа.

Увисналата кожа на главата му играе същата роля. Разбираме и за какво са му толкоз къси краката – ушите на басета му дават въпросните суперсили единствено при контакт със земята. Изключителната устойчивост на породата и неспособността й да тича бързо разрешава на ловците да не изостават в преследването.

1. Родезийският риджбек безусловно е ловувал лъвове

Когато Зимбабве се е наричал Родезия, европейските колонизатори в Африка били изправени пред отблъскващ пейзаж, цялостен с чудати и рискови животни, разнообразни от всичко, което били виждали. Естествено, те желали незабавно да запретнат ръкави и да избият тези животни, с цел да окачат главите им по стените си. Кучетата, които водели със себе си обаче били употребявани за лов на лисици и елени, а не на наедрял дивеч. Затова кръстосали разнообразни породи с полудивите локални кучета и се получил родезийският риджбек, прочут още като африканско лъвско куче.

Както се подразбира от прякора им, тези кучета били употребявани за лов на лъвове. Не за разкриване по миризмата им, а за истински лов.

Описвани като спецчастите на кучетата, риджбеците са ваксинирани към ухапвания от инсекти и могат да тичат паралелно до ловджия на кон в продължение на 50км. Идеално готови са за африканския релеф, само че са и чудесни домашни кучета.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР