За провала на пълномащабната руска инвазия в първия месец от

...
За провала на пълномащабната руска инвазия в първия месец от
Коментари Харесай

Вашингтон пост: Гафове на руски агенти в Киев довели до провала на руската пълномащабна инвазия

За неуспеха на пълномащабната съветска инвазия в първия месец от войната може да се дадат голям брой пояснения - неналичието на морал и военен дух измежду съветските бойци, високите равнища на корупция по всички етажи на армията и подценяването на поддръжката на Запада.

В следващо свое просторно проучване " Вашингтон пост " показва нов стабилен мотив - гафовете на сътрудниците на Федералната работа за сигурност (ФСБ) в Киев.

Поставените от шпиони и информанти в украинската столица били толкоз уверени, че съветската войска ще бъде посрещната с отворени прегръдки, че в седмиците преди 24 февруари почнали да си набелязват жилища и бази за осъществяване на интервенции в подготовка за идването на своите сътрудници.

Дни преди съветските сили да нахлуят в Украйна на информаторите от ФСБ било подредено да изоставен столицата, само че да оставят ключовете от жилищата си за идващите съветски сътрудници.

" Успешно пътешестване! ", поискал представител на службата на различен разузнавач, който бил изпратен да управлява процеса по окупация на града.

Не се знае дали реципиентът на известието е дошъл в Киев, защото проектите за завземане на столицата пропаднаха скоропостижно измежду началото на нашествието.

ФСБ бе прекарала десетилетия в шпионаж на Украйна, в опити да завладее от вътрешната страна нейните институции, " купувайки " длъжностни лица и работейки, с цел да попречва доближаването със Запада. Най-важната задача на службата отвън територията на Русия била да проникне във всички равнища на украинското общество, изяснява " Вашингтон пост ".

И все пак организацията не съумяла да смъкна украинското държавно управление или най-малко да провокира каквото и да е сходство на проруско придвижване след началото на нашествието. Западните и украинските източници на вестника дават две догатки за неуспеха на ФСБ да сигнализира Кремъл, че Украйна е подготвена да се пази - цялостна непросветеност от страна на сътрудниците или боязън, че Путин няма да одобри леко неприятните вести.

" Руснаците сгрешиха доста ", изяснява почитан американски чиновник с достъп до класифицирана разследваща информация за Русия и нейните служби за сигурност. " Те проведоха цяла военна акция, с цел да завладяват стратегически цели, които бяха оттатък техните благоприятни условия. Грешката на Русия беше в действителност фундаментална и стратегическа ".

" Вашингтон пост " разкрива, че звеното на ФСБ, отговарящо за Украйна, повишено доста в навечерието на нашествието - от 30 чиновници през 2019 година до 160. Тази маневра само съумяла да предизвести украинските служби в точния момент, че нещо съществено се задава. Огромна сума пари била вложена в построяването на мрежа от платени сътрудници в апарата за сигурността на Украйна. Някои от закупените лица се подчинили и саботирали защитата на Украйна, други просто прибрали парите и отказали да изпълнят нарежданията на Кремъл след началото на боевете.

Обширни изследвания, извършени от ФСБ, показвали, че огромни сегменти от популацията на Украйна били подготвени да се съпротивляват против съветската окупация. Въпреки това, съгласно западни източници, службата траяла да дава на Кремъл неправилни оценки, че украинският народ ще приветства идването на съветските военни и слагането на марионетно държавно управление в Киев.

ФСБ подготвяло най-малко два плана за проруски кабинета в Украйна. Агентите считали, че отпред на страната би трябвало да застане някогашният украински президент Виктор Янукович, който избяга в Русия през 2014 година след митингите на Майдан. Друг любимец бил Виктор Медведчук - олигарх, непосредствен персонален другар на Путин и водач на локалната прокремълска партия, който бе арестуван няколко месеца след началото на войната. В началото на март Янукович присъстваше на украинско-руските договаряния край границата с Беларус, където с вяра очаквал украинците да бъдат съкрушени и да се завърне триумфално на политическата сцена.

" Имаше доста пожелателни мисли в " Главното разследващо ръководство " (ГРУ) и армията, само че всичко стартира с ФСБ ", твърди почитан западен чиновник по сигурността. " Усещането, че ще има доста цветя, осеяни по пътя им – това беше внушено от ФСБ. "

Придържайки се към тези неправилни догатки, ФСБ подкрепило боен проект, учреден на концепцията, че стремително нахлуване над Киев ще смъкна държавното управление за броени дни. Зеленски щял да бъде погубен, хванат или изпратен в заточение, създавайки политически вакуум, който сътрудниците на ФСБ възнамерявали да запълнят.

Шпионите, които в даден миг от нашествието се били позиционирали в предградията на столицата, унизително се изтеглили дружно с съветските войски. Вместо да се разпорежда с образуването на новото държавно управление в Киев, ФСБ трябвало да дава комплицирани доклади в Кремъл за активността си в Украйна. Или по-скоро неналичието на такава.

Не е ясно обаче дали Путин си е научил урока. Лидерите на ФСБ (директорът на службата Александър Бортников и ръководителят на нейната дирекция за Украйна Сергей Беседа), които носят най-голяма отговорност за гафовете на сътрудниците в Киев, остават на постовете си и до през днешния ден.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР