За промени в Закона за предучилищното и училищното образование настояват

...
За промени в Закона за предучилищното и училищното образование настояват
Коментари Харесай

Родители готови на протест в защита на ТУЕС

За промени в Закона за предучилищното и учебното обучение упорстват от ТУЕС . Общественият съвет на Технологичното учебно заведение " Електронни системи " към Техническия университет - София (ТУЕС) упорства за законодателни промени, с които да се резервира неповторимият, авангарден модел на образование на ИТ експертите у нас.

Родителите са подготвени да излязат на митинг в отбрана на учебното заведение . Ще бъдат сигнализирани и всички европейски институции за протичащото се с учебното заведение. Подписка в отбрана на просветителния модел, разработван 30 години, направиха и публицистите, подкрепящи ТУЕС. Подписката в интернет #SaveTUES на адрес: https://www.peticiq.com/spasitues

Технологичното учебно заведение е единствената институция за подготовка на фрагменти от нов вид по авангардните технологии и стратегическите за страната посоки.

Училището е основано като част от структурата на Техническия университет - София през 1988 година Учебните проект и стратегия са характерни и годишно се обновяват в сходство с най-новите трендове в бранша на Информационните технологии.

Преподаватели в ТУЕС са университетски преподаватели в Техническия университет, както и експерти от водещи ИТ компании . Учениците имат право да употребяват лабораториите на Техническия университет и приключват с дипломен план, който се пази пред научен състав . На процедура след довеждане докрай на учебното заведение те излизат подготвени IT експерти, които стартират работа против заплащане сред 3 и 5 хиляди лв..

Всъщност родителите сигнализират, че с писмо от страна на просветния министър Красимир Вълчев се прави опит да бъде сменен работодателя на ТУЕС от Техническия университет на Регионално ръководство на обучение.

Светослав Сотиров, член на Обществения съвет съобщи, че желаят :

1-во опазване на модела на ТУЕС до влизане в действие на законовите промени.

2-ро запазване на трудовите контракти и прекъсване на опитите за организационна замяна на ТУЕС от МОН и РУО.

" Върху децата не може да се протяга ръка . Готови сме за неотложен митинг, в случай че не бъдем чути от министър Вълчев и госпожа Дамянова. Глухонеми са за нас - от шест месеца им пишем писма, че вършат голяма неточност ", уточни Сотиров.

Светослав Сотиров напомни, че на 23-ти март са внесли писмо непосредствено до премиера Бойко Борисов с очакване за помощ и подпомагане за избавяне на този авангарден учебен модел.

По думите му, липсват справедливи аргументи, разбори, които да покажат, че този модел, не би трябвало да бъде утвърждаван и запазван .

Светослав Сотиров разяснява още, че с дейностите си МОН може да убие едно от най-успешните учебни заведения в България. Модел, граден 30 години, който планува консолидиране на висшето със междинното обучение .

" МОН завоалирано изважда учебното заведение от структурата на Техническия университет - като подменя работодателите с РИО ", разяснява той. Така на процедура с смяната на работодателя МОН убива изцяло университетския дух в учебното заведение .

В момента в учебното заведение учат 530 възпитаници, които са се борили, с цел да влязат, защото това е четвъртото най-желано учебно заведение в София и първото най-желано софтуерно учебно заведение в столицата. По думите му е неприемливо децата, които са се борили, с цел да влязат в това учебно заведение на следващия ден да се разсънят в квартално учебно заведение.

Родителите са безапелационни, че организацията и ръководството имат голямо значение за резултатите, които реализира учебното заведение. Трудовите контракти се подписват от ректора на Техническия университет. Техническият университет ръководи публичните поръчки, свързани с учебното заведение , което подсигурява високото качество и университетския дух в ТУЕС.

От Асоциацията на приключилите ТУЕС припомнят, че до в този момент за 30 години са сменили двама шефове , единият е продължаващ да работи и 25 министри на образованието.

70 на брой ИТ компании поддържат идеята на учебното заведение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР