За прелюбопитно решение на Европейския съд по правата на човека

...
За прелюбопитно решение на Европейския съд по правата на човека
Коментари Харесай

Страсбург осъди Испания за провала на парламента да излъчи членове на съдебния съвет

За прелюбопитно решение на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), с което Испания е наказана поради нежеланието на Народното събрание да прати хора в техния аналог на Висш правосъден съвет, споделя през днешния ден.

С решение от през вчерашния ден по делото , заведено от шестима испански съдии, Европейски съд по правата на човека в Страсбург осъжда Кралство Испания за нарушаване на член 6, § 1 от Европейската спогодба за правата на индивида (ЕКПЧ) – правото на обективен развой и достъп до съд – затова че испанското законодателство не е предоставило законна процедура за навреме разглеждане на техните кандидатури за членове на правосъдния съвет - органът, натоварен с ръководството на правосъдната власт в страната.

Шестимата жалбоподатели са били в списък с 51 претенденти за свободните позиции в съвета през септември 2018 година След две разпускания на Народното събрание – през март и септември 2019 година – и надлежно предварителни избори, Народното събрание все по този начин не избира новите членове на правосъдния съвет.

Жалбоподателите се възползват от правото си на тъжба до испанския Конституционен съд и подават такава през 2020 година, като, наред с друго, се базират на продължено безучастие от страна на Народното събрание. През 2021 година обаче и Конституционен съд отхвърля жалбата им като просрочена, като взема решение, че тримесечният период за подаване на такава тъжба тече или от декември 2018 година, когато е изминал мандатът на предходните членове, или от декември 2019 година, когато се е конституирал новият парламент.

Европейски съд по правата на човека се произнася единомислещо, че жалбоподателите имат право да вземат участие в процедурата по желание на членове за правосъдния съвет, а кандидатурите им да бъдат навременно прегледани от Народното събрание.

Решението идва в подтекста на продължено безучастие от страна на няколко следващи български Народното събрание да проведат процедура по желание на членове от парламентарната квота във Висшия правосъден съвет (ВСС), както и на разгорещени диспути към отстраняването на основния прокурор Иван Гешев и назначението за изпълняващ тази служба досегашен заместител основен прокурор Борислав Сарафов, напомня през днешния ден БХК.

" Изборът на нови членове на Висш съдебен съвет, поради, че мандатът на актуалните е от дълго време изминал, е императивно належащо ", разяснява юрист Адела Качаунова, директорка на програмата на Българския хелзинкски комитет за правна отбрана.

" Безкрайното отсрочване на този значим избор, който би трябвало да се организира извънредно транспарантно и с оптимален достъп до цивилен надзор, ни изправя пред риск остарелият Висш съдебен съвет да избере нов основен прокурор по този начин, както избра и Иван Гешев. Или в противен случай, Борислав Сарафов да остане дълготрайно време изпълняващ тази служба. Подобно състояние е конституционно нетърпимо ", декларира още Качаунова. 

Клуб Z припомня, че с въпреки и оспорвано решение от 27 септември 2022 година Конституционен съд се произнесе, че органите с изминал мандат - каквито са и Висш съдебен съвет, и Инспекторатът към него, би трябвало да продължат да действат поради правната сигурност.

Дори през вчерашния ден, след гореща полемика до каква степен е законен, самият Висш съдебен съвет започва процедурата за нов основен прокурор, което би го сложило в невиждана роля. Досега този състав избра и " тримата огромни ", задава се избор на " четвърти " подобен, поради предварително прекратения мандат на Иван Гешев.

Що се касае до Народното събрание - той трябваше през 2022 година да излъчи своите 11 членове от политическата квота (мандатът на настоящия Съвет изтече на 3 октомври, м.г.). Заради въртележката от национални събрания и предварителни избори обаче, това по този начин и не стана.

Нещо повече - при признатите наскоро промни в Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт законотворците взеха решение, че " зачертават " и извършените избори в правосъдната система, които излъчиха 11 членове на бъдещия правосъден съвет.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР