За пръв път този ден се отбелязва през 2002 година

...
За пръв път този ден се отбелязва през 2002 година
Коментари Харесай

12 юни - Световен ден срещу детския труд

За пръв път този ден се отбелязва през 2002 година и има за цел да дефинира минималната възраст, на която децата могат да стартират работа. Световният ден срещу детския труд цели да постави завършек на употребата на деца, възпрепятстваща тяхното обучение и имаща тежки здравословни последствия.
Международната организация на труда (МОТ) има планове допълнително от 90 страни. Тя се стреми да разшири достъпа до гратис и наложително обучение като се бори главно с бедността, от която води началото си детският труд. Според последнни данни броят на работещите деца на възраст сред 5 и 15 години е над 170 милиона. Тук са включват 34 страни, измежду които доминират най-много тези от Тихоокеанския район, Азия и Африка.
Детският труд по своя темперамент или заради събитията, при които се прави, би могъл да докара до увреждане на здравето, сигурността и морала. Децата, работещи в най-различни стопански действия и на най-различни длъжности са непрекъснато изложени на опасности, а този проблем е извънредно важен и има световен темперамент.
По целия свят селското стопанство е бранш, в който работят най доста младежи- към 70%. Според последния отчет на МОТ, броят на децата, обвързани с рискова работа, която заплашва тяхната сигурност, здраве и развиване, е към 125 милиона. Около 80 милиона девойки по света правят действия, сходни с тези на момчетата. Освен това, девойките прекомерно постоянно са подложени на някои от най- тежките форми на детски труд в обстановки, скрити зад стените на заводи или даже в личните си домове.
Според МОТ най-тежките форми на детски труд включват трафик и продажба на деца, наложително наемане на малолетни за бойци, предложение на деца за проституция или порнография. Най- експлоатирани са девойките, децата лишени от родителска грижа, тези от етнически и малцинствени групи, бездомните и отпаднали от учебно заведение.
Тези обстоятелства сигурно ни карат да се замислим за това какво се прави по въпроса и до къде стигат напъните на МОТ. Сред средствата за превъзмогване на предпоставките за детския труд са възстановяване на образованието за деца от небогати общности, обезпечаване на достъп до подобаващи просветителни стратегии за работещи младежи и понижаване на таксите за начално обучение.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР