За пръв път тази година 24 май ще бъде отбелязан

...
За пръв път тази година 24 май ще бъде отбелязан
Коментари Харесай

Сърбия прави 24 май официален празник

За пръв път тази година 24 май ще бъде маркиран в Сърбия. Това сподели пред публицисти Никола Селакович, общоприет секретар на президента Александър Вучич. Той и вицепрезидентът Илияна Йотова поставиха венци пред паметника на равноапостолите в Белград.
Селакович изясни, че по самодейност на президента Вучич, подкрепена от министерството на културата и информирането, тази година ще бъде препоръчан проектозакон, с който 24 май от идната година да бъде включен в листата на формалните празници. Така по думите му Сърбия ще се подреди измежду останалите славянски страни, които означават датата като собствен държавен празник.

Светите братя Кирил и Методий в Сърбия са знак на славянската книжовност, само че в действителност до момента не сме отбелязвали празника по метода, по който го празнуват останалите славянски нации, тъй като честваме Свети Сава като собствен максимален народен просветник, изясни генералният секретар на сръбския президент. Ако не са били Кирил и Методий, по думите му е нямало да има и Свети Сава, настрана български и сръбски народ.

Това е необикновен знак, че ще можем към този момент да честваме 24 май дружно със своите сръбски другари, със сръбския народ, от следващата година разбрахме, че ще и неработен ден, на собствен ред разяснява Илияна Йотова. Сигурна съм, че на 24 май тук ще има доста огромни празници, доста е хубава новината, че оттук насетне 24 май ще бъде на обща дата, акцентира тя.

Вицепрезидентът добави, че е чула висока оценка за българското европредседателство и срещата на върха Европейски Съюз - Западни Балкани и форумът има добър отзив в Сърбия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР