За пръв път след пет века откриха за посещения една

...
За пръв път след пет века откриха за посещения една
Коментари Харесай

След 500 г. откриха Стария дворец на прокураторите на „Сан Марко” във Венеция

За пръв път след пет века откриха за визити една от постройките знаци на Венеция. Става въпрос за Стария замък на прокураторите на площад „ Сан Марко ”. Той е дълъг 152 м. и заема северната част на площада - от часовниковата кула в посока към Наполеновото крило. Включва колонада с 50 арки, над които има 100 прозорци, ситуирани върху двата етажа от горната страна.

Навремето Procuratie Vecchie, или Старият замък на прокураторите, бил седалището на т.нар.прокуратори на Сан Марко. Това били висшите административни лица в града, които заемали най-престижния доживотен пост във Венецианската република след този на дожа. Били назначавани, с цел да се грижат и ръководят администрацията на териториите на базиликата на „ Сан Марко ” из целия Ориент. Номинирането на прокураторите се правило от Върховния съвет като награда за брилянтна кариера в държавната администрация. През XIII век оптималният брой на прокураторите бил 9.

Първата постройка на седалището им била във византийски жанр и била издигната през XII век от дожа Себастиано Дзиани. В нея отсядали най-висшите магистрати. По време на пожар през XVI век била разрушена, заради което била построена отначало. Завършена е едвам през 1538 г.от Якопо Сансовино. На партера в този момент се намират магазини, а на горните етажи – офиси. В огромна част от тях е ситуирано седалището на компанията „ Асикурациони дженерали ”.

Сградата на тази северна част, намираща се към площад „ Сан Марко ”, беше реставрирана в този момент от архитектурното бюро в Милано „ Дейвид Чипърфийлд ”.

Целта на британския проектант е постройката да остане място за работа, каквото е било и преди епохи, само че отворено за аудитория. „ За да се поддържа връзката с общността, а не място за туризъм ”, както разяснява Чипърфийлд пред в. " Кориере каузи сера ”. И всичко това – в сърцето на Венеция. Сега обаче дворецът е трансфорат в работно място по последната дума на технологиите. Сградата приютява и фондацията The Human Safety Net, която е самодейност на „ Дженерали ” в помощ на най-уязвимите общности. Много от изложбените пространства, офисите и аудиториумът вътре в постройката са отворени за аудитория. При реновирането й са употребявани както обичайни, по този начин и нови строителни техники.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР